Beskjed legen opptatt.png

Nedsatt allmenntilstand og høyt blodtrykk

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Nedsatt allmenntilstand

Jeg er en kvinne på 42 år. Det siste halve året har allmenntilstanden min blitt dårligere og dårligere. Pr i dag så er jeg konstant plaget med øresus, hodepine mesteparten av dagen, svimmel og kvalm med jevne mellomrom, og en verking i ledd og muskler. Jeg er sliten og trett hele tiden, og føler meg mye slapp. Urinstix er ok, og etter opplysning fra legen så er blodprøvene innenfor normalen bortsett fra at blodprosenten min er på over 16. Jeg har også høyt blodtrykk og bruker Selo-Zok. Pr i dag er blodtrykket 150/95.

Det eneste jeg vet er at det ikke er normalt. Jeg sliter for å komme meg gjennom dagene. Kan det være noe som kan lett oversees på "vanlige" prøver? Eller kan det psykiske gi slike symptomer? Jeg er ikke nervøs eller noe, men har hatt mye å tenke på et par års tid nå.

Minnie

Svar: Allmennsymptomer og høyt blodtrykk – er jeg syk?

Hei Minnie

Du nevner ganske mange symptomer. La meg ta dem i den rekkefølgen du nevner dem

Når man runder 40 er det mange som merker at kroppen ikke er helt slik den pleide. Mange går litt opp i vekt, og både blodtrykket og blodkolesterolet kan ofte også gå opp, mens sukkertoleransen går ned. Når dette skjer samtidig, heter det noe så fint som "metabolsk syndrom", og det er den stadig økende forekomsten av dette som gjør at verdens helseorganisasjon (WHO) nå regner overvekt som verdens største helseproblem. Overvekt er nemlig en viktig årsak til metabolsk syndrom - men la meg tilføye at jeg selvsagt ikke vet om du er overvektig eller ikke, for det har du ikke nevnt. Uansett, for den enkelte behøver det nok ikke føles som noe stort problem å ha et moderat forhøyet blodtrykk, i hvert fall hvis man ikke merker symptomer av det, men over mange år så kan forhøyet blodtrykk føre til sykdommer i mange organer og på sikt en kortere levetid, så det er godt å høre at du allerede har kommet deg til legen og igangstartet behandling for å senke blodtrykket. Men når det er sagt, så høres det ikke ut som at du har nådd behandlingsmålet. Vanligvis vil man ønske at pasienten skal ha et noe lavere blodtrykk når man behandler med blodtrykkssenkende medisiner. Jeg vil nok derfor råde deg til å gå til legen for å få ytterligere råd og noe mer behandling for å få ned blodtrykket til et mer optimalt nivå.

Og når du går til legen, så bør du selvsagt også nevne de andre symptomene – la meg si litt om dem også.

Øresus er et alminnelig symptom som man ofte ikke finner noen forklaring på. Episoder med kraftig svimmelhet ledsaget av øresus og eventuelt hørselsnedsettelse kan være Ménières sykdom. Men bare så det er nevnt: Dette er ikke en folkesykdom, og jeg vil ikke uten videre tro at du har Ménières sykdom. Dette er for øvrig en ufarlig (men ofte plagsom) tilstand hvor man vet at det er økt væsketrykk i det indre øret, men man vet ikke hva det er som forårsaker denne sykdommen.

Øresus og svimmelhet er alminnelige og uspesifikke symptomer som derfor ofte kalles allmennsymptomer. Du nevner også en rekke andre allmennsymptomer, som ofte kan skyldes psykososialt stress, men som også kan henge sammen med mer alvorlig sykdom. Allmennsymptomer skal man alltid ta på alvor og nevne for legen, som vil gjøre en rekke undersøkelser før han/hun eventuelt konkluderer med at det ikke feiler deg noe fysisk. I så fall er det rimelig igjen å legge vekt på om psykososiale forhold kan tenkes å spille inn på symptomene.

Både hodepine og kvalme, såvel som verking i ledd og muskler, og ikke minst tretthet og slapphet, er allmennsymptomer som godt kan komme av for eksempel bekymringer og stress på jobb og hjemme, samt uregelmessig døgnrytme, usunt kosthold og utilstrekkelig mosjon. Men når det er sagt, så vil jeg igjen fremheve muligheten for at de skyldes bakenforliggende fysisk sykdom. Du bør som sagt nevne dine symptomer for en lege og be om å få gjort de undersøkelser som er nødvendige for å utelukke generelle tilstander som stoffskifteforstyrrelser, sukkersyke, kreft, revmatisme og anemi (lav blodprosent).

Det første man bør tenke på om man merker uspesifikke symptomer, er imidlertid om det kan henge sammen med bivirkninger av de medisinene man bruker. Selo-Zok kan i følge pasientutgaven av Felleskatalogen gi følgende bivirkninger:

Mulige bivirkninger av Selo-Zok: Bivirkninger forekommer hos ca. 10% av pasientene og er som regel doseavhengig. Vanlige: Tretthet, hodepine, kalde hender og føtter, kvalme, brekninger, magesmerter. Mindre vanlige: Søvnforstyrrelser, anpustenhet, svimmelhet, langsomme hjerteslag, lavt blodtrykk. Sjeldne: plagsom svette, muskeltretthet og nedsatt maksimal yteevne. Diaré, forstoppelse. Hjertesvikt, hjerteklapp, forstyrrelser i hjerterytmen, brystsmerter, hvite fingre (Raynauds fenomen), munntørrhet. Mareritt, depresjoner, hallusinasjoner, overfølsomhetsreaksjoner i huden, forverret psoriasis. Muskelkramper. Enkeltstående tilfeller av lysfølsomhet, hårtap, pustebesvær, synsforstyrrelser, tørre/irriterte øyne, øresus, vektøkning og minsket mengde blodplater i blodet er rapportert.

Kilde: Felleskatalogen, pasientutgaven

Vel, dette ble et nokså langt svar. Du har såpass mange symptomer at dette nok først og fremst er noe legen din bør vurdere ved personlig oppmøte og undersøkelse. Jeg forstår at dette er noe du allerede har gjort. Hvis du ikke er fornøyd med svarene legen din har gitt deg så langt, så foreslår jeg at du bestiller en ny time og ber om en enda bedre forklaring, inklusivt en gjennomgang av hva som er gjort av undersøkelser. Om du da fortsatt ikke er fornøyd, foreslår jeg at du kontakter en annen lege. Alle leger kan i blant gjøre feil, og hvis man vil ha en ny vurdering hos en annen lege, er det alles rett å gjøre det.

La meg imidlertid avslutte der jeg begynte. Når man runder 40 er det altså mange som merker at kroppen ikke er helt slik den pleide. Det betyr ikke nødvendigvis at man er syk. Høyt blodtrykk er et eksempel på en tilstand som i seg selv ikke er noen "sykdom", men det disponerer som kjent for en rekke sykdommer, så det er verd å ta på alvor. Jeg skal imidlertid ikke filosofere mer over grensegangen mellom sykdom og normalitet, bare ønske deg:

Lykke til!

--Arne Westgaard, lege 25. jan 2009 kl. 22:51 (CET)


Sist revidert av Arne, 25.01.2009. Sist endret 8.05 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.