Beskjed legen opptatt.png

Nexavar - unngå samtidig juice, vitaminsjokk og kosttilskudd

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Nexavar - mat eller vitaminer som bør unngås?

Min svigerfar bruker Nexavar (han er veldig syk), og min kone lurer på om han kan ta vitaminer ved siden av denne medisinbruken. Er det noen vitaminer han absolutt ikke må ta, eller matretter han ikke må røre?

--anonym

Svar: Nexavar - unngå samtidig inntak av juice, vitaminsjokk, kosttilskudd og naturmedisiner

Effekten av Nexavar forsterkes av grapefruktjuice og enkelte andre substanser som påvirker legemiddelomsetningen i leveren. Den effektive dosen Nexavar i kroppen kan da bli farlig høy, og grapefruktjuice bør han derfor ikke ta samtidig med Nexavar. Andre typer sure drikker (f.eks. juice) bør også unngås, fordi de surgjør urinen og kan føre til at det dannes komplekser av cellegift og salt som skader nyrene. Faren din bør heller ikke ta store doser B- eller C-vitaminer, fordi antioksidant-effekten av disse hemmer noe av effekten til cellegiften. På den annen side vil et fettrikt måltid redusere opptaket av Nexavar, så det beste er om han tar Nexavar på fastende mage eller sammen med små mengder fettfattig mat.

Når det gjelder vitaminer generelt, så vil jeg råde ham til å unngå andre vitaminpreparater enn de helt vanlige multivitaminpreparatene som man får kjøpt i dagligvarehandelen eller reseptfritt på apoteket. Han bør også passe på å bare ta disse i normal dose (absolutt ikke dobbel dose eller som "C-vitaminsjokk"!) mens behandlingen med Nexavar pågår. Han bør heller ikke ta kosttilskudd eller naturmedisin nå, men eventuelt vente til han er i en cellegiftfri periode før han begynner å ta ekstra kost- eller vitamintilskudd.

--Arne Westgaard, lege 10. mai 2009 kl. 12:35 (CEST)


Sist revidert av Arne, 1.6.2009. Sist endret 1.06 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.