Beskjed legen opptatt.png

Nyrebekkenbetennelse, feber og leddsmerter

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Visdomstann eller nyrebekken-betennelse?

Hei! Onsdag i sist uke fikk jeg operert ut visdomstann. Det gikk veldig greit og jeg hovnet ikke særlig. På søndag, 5 dager etter, får jeg plutselig høy feber og verk i hele kroppen. Jeg ble kjempedårlig og hadde 160 i senkning (CRP) da jeg gikk til legen dagen etter (apparatet måler visst ikke høyere). Legen mente det var nyrebekken-betennelse, siden jeg har hatt det for noen år siden og symptomene stemte rimelig bra. Nå har jeg tatt 6 doser av medisinen jeg fikk, og jeg har fremdeles like høy feber (nesten 40 grader), og i tillegg verker jeg vanvittig i hele venstre fot, delvis i venstre hofte og bekken og leddene på venstre hånd. Det stikker fælt i hodet. Jeg er ikke blitt hoven i munnen, men synes det er bemerkelsesverdig at jeg opererte på venstre side i munnen og, nå skjer dette ...

Det kom virkelig som lyn fra klar himmel, og jeg har ellers vært i veldig god form (er forresten en kvinne på 30 år).

Vennlig hilsen Dagny

Svar: Nyrebekkenbetennelse, feber og leddsmerter etter å ha trukket visdomstann

Jeg synes du skal kontakte legevakten på nytt, med det samme. Hvis du er veldig dårlig, bør du ringe 113 (medisinsk nødnummer). Vedvarende høy feber og økende sykdomstegn under antibiotikabehandling mot en infeksjon kan være tegn på at bakteriene ikke er følsomme mot den type antibiotika du har fått. Da kan det være aktuelt å bytte til andre typer antibiotika, eventuelt gi deg antibiotika intravenøst. Det kan også hende at du har en reaktiv leddbetennelse. Dette er i seg selv ikke en infeksjon, men en leddbetennelse som kommer som følge av en overdrevent kraftig respons fra immunsystemet ditt mot en bakterie eller et virus. Da kan det være aktuelt å gi deg medisiner som demper den reaktive betennelsen (gjerne kortison eller NSAIDs), eventuelt i kombinasjon med antibiotika eller andre preparater. Uansett hva som måtte være årsaken, så høres symptomene dine såpass alvorlige ut at du snarest (ikke vent til i morgen) bør kontakte en lege for å få vurdert tilstanden din og iverksatt nødvendig behandling.

--Arne Westgaard, lege 12. mai 2009 kl. 23:09 (CEST)

Denne nyrebekken vs visdomstann saken :-)

Hei! Jeg gjorde som du anbefalte da jeg leste svaret ditt neste morgen. Legen besluttet å legge meg inn. Etter en rekke prøver kom det frem at Selexid hadde hatt effekt, men jeg fikk antibiotika intravenøst. Dette med foten var fremdeles uklart, men de lurte på om jeg kanskje kunne ha blodpropp?!

Hvor i all verden kommer en blodpropp fra sånn uten videre? Jeg har lavt blodtrykk (100/60), røyker ikke, går ikke på p-piller og det er ikke noe slikt jeg vet om i familien. Foten er ikke hoven, men den verker. Er bare så nysgjerrig; kan man få blodpropp bare sånn, liksom? Eneste jeg kan tenke meg som er forskjellig fra vanlig denne uka, er at jeg har spist 600 mg Ibux 3 ganger hver dag fra sist onsdag til og med søndag, og jeg har vært mye i ro. Hmmm...

Hilsen Dagny

Svar: Blodpropp etter nyrebekkenbetennelse?

Hei igjen. Jeg regner med at du nå har fått utført en ultralydundersøkelse eller tilsvarende for å få bekreftet eller avkreftet om du virkelig har en blodpropp eller ikke i benet. Blodpropp kan komme ved inaktivitet, og i noen tilfeller finner man ingen sikker årsak. Andre risikofaktorer som du selv er inne på, men som du altså ikke har, er: røyking, hormontilskudd (p-piller), nylig gjennomgått kirurgi, kjent kreftsykdom og forekomst av (venøs) blodpropp i nær familie.

Siden du er såpass ung og ikke har åpenbare predisponerende faktorer, kan du høre med legen din om det er verd å ta ytterligere blodprøver med tanke på om du har påvisbare forandringer i blodkoagulasjons-systemet som gir økt risiko for å få blodpropp igjen senere (for eksempel såkalt faktor V Leiden-mutasjon).

Ibux gir så vidt jeg vet ikke forhøyet risiko for blodpropp.

God bedring!

--Arne Westgaard, lege 15. mai 2009 kl. 00:25 (CEST)


Sist revidert av Arne, 1.6.2009. Sist endret 1.06 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.