Beskjed legen opptatt.png

Oppkast og ubehagsfornemmelse hos barn

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Oppkast som kommer og går

Hei!

Min manns datter på 7 år har i de siste 3 ukene hatt flere merkelige episoder. Hun sier først at hun er varm, og hun kjennes varm ut når en tar på pannen hennes, men hun har ikke feber. Så følger oppkast. Etter noen minutter er hun tilsynelatende helt bra igjen, og hun sier da bekreftende at hun ikke føler seg varm eller har noe ubehag av noe slag lenger.

Dette har skjedd i etterkant av en liten biltur, og da tenkte vi at det kunne være reisesyke. Men så har det skjedd ved et par andre anledninger - før legging og på natten, senest i natt. Det har gått flere dager mellom hver av disse episodene. Det har ikke vært høy temperatur i luften i denne perioden. Hun har ikke hatt unormalt væsketap eller mangel på mat - hun har normal matlyst og spiser som vanlig. Det eneste uvanlige er at hun er litt stillere enn ellers og ikke så aktiv i lek. Hun sier at hun ikke har vondt noen steder.

Vi har bestilt time hos fastlegen, men siden det er lang ventetid, lurer vi på om det umiddelbart kan ses på som noe alvorlig. Takker for hjelp.

--Hilsen 2 bekymrede voksne

Svar: Episoder med oppkast og ubehag i tre uker hos en jente på 7 år

Det er lett å forstå at man kan bli engstelig og frustrert av bare å måtte gå og vente. Spesielt hvis man venter på svar på hva som feiler ens eget syke barn. Men hvis dere har fått time hos fastlegen innen et par uker, vil jeg tro at det i hvert fall er forsvarlig rent medisinsk, selv om det kan føles lenge å vente. Men hvis det tilkommer nye symptomer, eller hvis hyppigheten/alvorlighetsgraden av disse episodene øker, så bør dere kontakte fastlegen på nytt og be om å få fremskyndet timen - eventuelt ringe legevakten (eller nødnummeret 113) hvis tilstanden tilsier det.

La meg stille opp symptomene punktvis slik jeg har oppfattet dem:

  • ubehagsfornemmelse, varme, men ikke feber
  • deretter oppkast (etter biltur og sent på natten)
  • litt stille atferd sammenlignet med ellers
  • varighet 3 uker
  • hyppighet av slike anfall: 3-4 ganger?

Disse symptomene er ikke spesifikke, og det er vanskelig å si eksakt hva som feiler henne på bakgrunn av det dere skriver. Kanskje har hun bare en forbigående virusinfeksjon? Men det er også flere andre muligheter, og når det tross alt har gått tre uker, synes jeg det er helt på sin plass å utrede videre for å utelukke at hun kunne ha en bakenforliggende sykdom som trenger behandling eller spesiell oppfølging (f.eks. glutenintoleranse, cøliaki, forandringer på spiserøret eller magesekk - bare for å nevne noen ganske få eksempler på hva dette kunne dreie seg om, hvis det ikke bare er en forbigående tilstand).

Det viktigste er nok å slå fast at sykehistorien ikke tilsier at akutt legeundersøkelse er nødvendig - det ringer ingen umiddelbare alarmbjeller. Men når det er sagt, så må jeg tilføye at det er noen ubesvarte spørsmål man kunne være fristet til å stille: Er hun kvalm? Hvordan er avføringen? Har dere lagt merke til om hun reagerer på bestemte typer mat? Kan grunnen til at hun er litt "stille", være at hun går og grubler på noe?

Mitt råd er at dere opprettholder timen hos fastlegen, men tar ny kontakt og ber om fremskyndet time hvis symptomene skulle tilta i alvorlighet eller hyppighet. Kontakt legevakten (eller ring 113) hvis tilstanden forverres akutt.

--Arne Westgaard, lege 14. aug 2009 kl. 23:10 (CEST)


Sist revidert av Arne, 28.10.2009. Sist endret 28.10 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.