Beskjed legen opptatt.png

Poser under øyne og allergi mot katt

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Poser under øynene og kløe ved kontakt med katter

Hei, jeg er en gutt ï 20-årene. Sliter med at jeg har poser under øyene. Jeg har også slitt med kløende øyne, når jeg er i kontakt med katter. Har dere noe tips??

--Hjelpmeg23

Svar: Poser under øynene, allergi mot katter?

Tendens til å få poser under øynene kan være arvelig, men det kan også komme av for eksempel underskudd på søvn eller som følge av hevelse under øyelokkene pga allergi.

Noen har en medfødt tendens til å utvikle mer bindevev under nedre øyelokk. Tegn til "poser under øynene" kommer gjerne med årene, selv om tendensen er nedarvet. Dette bindevevet består til dels av underhudsfett, men generell vektøkning eller vektreduksjon påvirker vanligvis ikke størrelsen på posene under øynene.

Man kan også få poser under øynene hvis man blir hoven i ansiktet og rundt øynene av helt andre årsaker, for eksempel i forbindelse med allergi. Kløende øyne ved kontakt med katter er allergi inntil det motsatte er bevist. Din lege vil sannsynligvis lett kunne påvise allergi mot katter ved en enkel allergitest. Det fins to typer allergitest for dette formålet: serologisk prøve (blodprøve) og prikktest på huden.

Serologisk allergitest: Legen din kan sende inn en blodprøve for å måle nivåene av såkalte IgE-antistoffer mot katt og andre stoffer du kan ha reagert mot. Du vil da få svar på allergiprøven i løpet av 1-2 uker.

Prikktest for påvisning av allergi: Legen din kan stikke deg overflatisk i huden på f.eks. armen eller ryggen og se om du hovner opp på stikkstedet når det legges på væsker som inneholder proteiner fra katt og andre stoffer du kan være allergisk mot. Svaret får du i løpet av 15-20 minutter. Dette er for øvrig en enkel og helt ufarlig test - på linje med å ta en blodprøve, men du får altså svaret mye raskere.

--Arne Westgaard, lege


Sist revidert av Arne, 19.1.2010. Sist endret 4.02 2010, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.