Beskjed legen opptatt.png

Problemer etter operasjon for patellarsene-ruptur

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Sene-ruptur i kneet

Hei!

Ble operert i kneet for 3 uker siden. Jeg fikk sydd sammen patellarsenen i kneet etter at den var blitt revet av på midten. Det som nå har skjedd er at jeg dessverre har røket opp stingene. Jeg har et stort innsøkk i kneet. Lurer på hvordan jeg nå skal gå frem. Er det mulig å få hjelp om jeg tar turen opp til Legevakten, eller bør jeg ringe fastlegen. Hva kan eventuelt han hjelpe til med?

Svar: Komplikasjon etter operasjon for patellarsene-ruptur?

Hvis du merker tegn til komplikasjon kort tid etter et operativt inngrep, kan det være lurt å først ringe til den instansen som har operert deg. Hvis legene der ikke har mulighet for å ta deg inn til en kontroll, bør du kontakte legevakten eller fastlegen. Hvilken av disse du ringer, er likeverdig. Begge vil kunne gi deg en generell vurdering av omfanget og alvorlighetsgraden av komplikasjonen, og du vil også kunne få en øyeblikkelig-hjelps henvisning dit hvor tilstanden best kan håndteres.

Tegning av kneet sett forfra
Komplett patellarseneruptur innebærer totalt bortfall av strekkekraft i kneleddet. Dette kan testes ved at du setter deg i en stol og forsøker å strekke ut kneet. Hvis du også kjenner et unormalt stort søkk umiddelbart nedenfor kneskjellet (på midten av kneet), er det stor fare for at du har revet opp stingene som ble satt i leddbåndet for å sy sammen patellarsenen. Det er altså dette faste båndet på nedsiden av kneet som kalles patellarsenen (patella = kneskjell, kneskål).

Du bør absolutt kontakte en lege for å få vurdert omfanget av skaden/komplikasjonen. Om du kontakter fastlegen eller legevakten avhenger av hvor du tror du først vil kunne få hjelp. Det aller beste er om du har mulighet for å ringe poliklinikken på den sykehusavdelingen der du ble operert og høre om du kan få komme direkte til vurdering hos en av legene som foretar slike operasjoner, gjerne den som opererte deg hvis denne legne er tilgjengelig.

Lykke til!

--Arne Westgaard, lege 14. apr 2009 kl. 19:28 (CEST)Sist revidert av Arne, 14.4.2009. Sist endret 8.05 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.