Beskjed legen opptatt.png

Problemer i endetarmen - redd for at det kan være alvorlig

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Problemer i endetarmen - redd for at det kan være alvorlig

Hei! Jeg ble operert for hemoroider med strikkbehandling høsten 2008, og alt har gått kjempebra frem til nå. Før operasjonen hadde jeg både indre og ytre hemoroider, grad 3-4. I det siste har jeg begynt å få ganske mye vondt i endetarmen - det verker dypt der inne, og jeg kan identifisere det vonde distinkt inne i endetarmen. Smertene kan vare hele dagen, og det klør kjempemye på innsiden og utsiden av analåpningen. Det blir verre før menstruasjonen, og siste natten blødde det (ikke så mye). Jeg har ingen problemer med avføringen, men etter at jeg har vært på do, klør og svir det mer. Første timen jeg har fått tilbud om hos en spesialist, er 25. august - alt for lange ventetider, både gjennom fastlege og privat. Jeg er KJEMPE-redd for kreft. Kan det være noe alvorlig? Eller er det bare hemoroider igjen? Hva skal jeg gjøre for å få hjelp før det blir verre? Legevakten sier at de kun behandler akutte problemer, men hvor akutt/alvorlig kan min situasjon være? Takk for hjelpen..

--anonym

Svar: Smerter, kløe/svie og blod fra endetarmskanalen - hemoroider, mark eller kreft?

Det kan være en belastning å måtte vente lenge på å få utelukket at det feiler en noe alvorlig. Den mest sannsynlige årsaken til smerte, kløe, svie og blod fra endetarmskanalen hos unge voksne er nok hemoroider, men en legeundersøkelse for å utelukke kreft kan nok føles betryggende.

Du skriver at du har smerter distinkt inne i endetarmen. Jeg går ut fra at du da mener endetarmskanalen, som er forbindelsen mellom endetarmen (rektum) og analåpningen (anus). Endetarmskanalen er 2,5 - 4 cm lang, og innenfor denne befinner endetarmen seg. Endret avføring - inklusivt plager fra endetarmen - kan ha flere årsaker, blant annet fissur og mark. Plagene behøver ikke slett ikke være forårsaket av kreft, selv om dette kanskje også er en mulighet og noe som bør utelukkes. Det er synd at du ikke har fått time før mot slutten av august. Først og fremst vil det vel være fysisk plagsomt for deg å måtte vente såpass lenge (kløe/smerter). Jeg kan tenke meg at det også vil føles betryggende å slippe å måtte vente altfor lenge med å få utelukket om plagene kunne skyldes noe alvorlig.

Jeg vil råde deg til å ta en ny ringerunde til leger i området der du bor. Hvis du er sterkt bekymret for sykdom, bør det tas hensyn til. Først og fremst er det fastlegen din som har ansvar for å undersøke deg, innen rimelig tid. Dine plager kan absolutt skyldes tilbakefall av hemoroider, eller de kan ha andre årsaker. Jeg forstår at du er redd for å ha kreft - mange er det. Dette er selvsagt en diagnose som bør utelukkes, selv om det kanskje ikke er den mest sannsynlige diagnosen i og med at du er forholdsvis ung (har fortsatt menstruasjon). Jeg kan ikke gi deg noen diagnose her og nå - forhold som mengden blod som kommer fra endetarmen, hvor gammel du er og om du har allmennsymptomer (vekttap, nattesvette m.m.) bør også vurderes. Det vil kunne være aktuelt å ta blodprøver, utføre rektoskopi/coloskopi og eventuelt gjøre bildeundersøkelser som ultralyd, MR eller CT.

De fleste forbinder kreft med uhelbredelig sykdom. Spesielt kan det være skremmende å være nær pårørende til venner eller familie som får kreft, hvis sykdommen ikke lar seg helbrede. Men bildet er heldigvis ikke så svart/hvitt som det ofte var tidligere, og de fleste kreftformer kan behandles med mulighet for helbredelse. Analkreft og endetarmskreft er kreftformer som ofte lar seg kurere med moderne medisinsk behandling (cellegift), kirurgisk behandling (operasjon) og/eller strålebehandling.

Men først og fremst: Dine plager har mest sannsynlig helt andre årsaker. I første omgang råder jeg deg derfor til å senke skuldrene og gå til fastlegen så snart denne finner tid til å undersøke deg.

Lykke til!

--Arne Westgaard, lege 31. mai 2009 kl. 16:19 (CEST)


Sist revidert av Arne, 1.6.2009. Sist endret 1.06 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.