Beskjed legen opptatt.png

Rennende og såre øyne over lang tid

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Rennende og såre øyne over lang tid!!!

Jeg er en jente på 26 som har noe øyebesvær i rundt ti år nå.. Men det har blitt forverret med årene.

Nå begynner jeg å få nok, og litt desperat etter å virkelig finne ut hva dette er for noe. Har tatt det opp med legen min flere ganger og vært hos øyelege, men ikke fått noe svar på hva det er. Min fastlege sier det kanskje er tett tårekanal, men øyelegen sa noen år tilbake at tårekanalene mine var fine.

Det som er problemet mitt er at øynene mine renner. Og de er såre. Dette er hver(!) dag, men litt forskjellig hvor mye.. Det er venstre øye som er verst, men det høyre er ikke noe "snilt" det heller. Det renner fra YTRE øyekrok faktisk, altså IKKE øyekroken nærmest nesen ,som jeg har lest om at det kan gjøre vet tette tårekanaler. Huden i øyekroken blir sår og rød. I tilegg er jeg også alltid hoven rundt øynene. Jeg er og lyssky, men vet ikke om det har noe med det å gjøre. Jeg har vært å sjekket synet mitt for å se om det kan ha noe med overanstrengte øyne å gjøre, men jeg er bare en veldig liten smule nærsynt. Det er så lite at det ikke er nødvendig med briller, så tror ikke det har noe med det å gjøre. Det kan nevnes at det blir ganske så forverret når jeg kommer ut i vind, kulde, sol, saltvann.. Og når jeg ligger med hodet på siden.. Hm.

Har lest litt om tåresekkbetennelse og lurer på om det kan være noe sånt??.. men det er bare en tanke.. Om det kanskje kan ha utviklet seg noe slikt når jeg har hatt bihulebetennelse en gang. Har vært en del plaget med bihulebetennelse opp igjennom nemlig. Men som sagt bare en tanke.. Håper du har noen ideer om hva dette kan være, og hva kan jeg si til lege eller hvor kan jeg gå for å bli tatt på alvor. Dette begynner å bli veldig plagsomt, nesten et sosialt problem..

M.v.h en litt oppgitt jente med rennende øyne..

--Frøet82

Svar: Hei. Jeg vil i første omgang ikke tro du har en tåresekkbetennelse. Symptomene pleier da å være hovedsakelig på øyets innside, inn mot nesen. Rennende, irriterte øyne hos unge kvinner kan derimot skyldes f.eks. eksem (f.eks. på øyelokkene, hadde du for resten eksem som barn?), allergi (f.eks. mot ansiktskrem, sminke, husstøvmidd eller husdyr) eller rett og slett det man kaller keratoconjunctivitis sicca, som er et syndrom med flere mulige årsaker.

Ganske mange unge mennesker (men absolutt også eldre), plages med irriterte, rennende øyne, og i mange tilfeller skyldes det rett og slett det man paradoksalt vil kalle tørre øyne. Det er denne tilstanden som har fått navnet keratoconjunctivitis sicca, der sicca faktisk betyr tørr. Sicca-syndromet dreier seg om utilstrekkelig produksjon av tårevæske. Hvis det ikke produseres tilstrekkelig tårevæske, eller hvis tårevæsken fordamper for fort (f.eks. i kaldt vær, om det blåser eller om man er innendørs om vinteren i tørr og varm inneluft), så kan tørrheten i øynene irritere slik at det som respons på irritasjonen dannes overflod av tårer. Dette gir igjen rennende øyne, selv om tårekanalene måtte være helt normale, og overflod av tårevæske vil i sin tur irritere øyelokket.

Slike plager lindres faktisk som regel best ved å dryppe øyet med kunstig tårevæske, f.eks. Viscotears, Oculac eller Simplex øyesalve, som fås kjøpt reseptfritt på apoteket. Da tilføres øyet nødvendig smøring slik at det blir mindre irritert. Og hvis øyet blir mindre irritert, slutter det å produsere overfloden av tårevæske. Det er en billig og enkel løsning, og absolutt noe du burde prøve hvis du ikke allerede har forsøkt det. Prøv det i noen dager, og hvis det ikke hjelper, bør du igjen tenke over andre muligheter og andre mulige tiltak/løsninger.

Det er generelt ikke gunstig å gni seg i øynene - det vil sannsynligvis bare forverre plagene. Jeg synes du skal gå tilbake til legen din og spørre om det er noe mer man kan gjøre for å finne ut av hva som forårsaker dine symptomer. Det er mange andre årsaker til irriterte, rennende øyne enn dem jeg har nevnt her. I blant vil allmennpraktiserende leger henvise pasienter med slike symptomer til øye- eller hudlege (sistnevnte spesielt hvis du har plager fra nedre øyelokk). Øyelegen vil kunne gjøre en såkalt Schirmers test for å fastslå hvor mye tårevæske som faktisk produseres. I noen tilfeller, spesielt hvis man også har plager med munntørrhet og/eller leddsmerter, kan tørre/rennende øyne skyldes Sjögrens syndrom. Dette er i prinsippet en revmatologisk tilstand, og den rammer langt oftere kvinner enn menn. Men når det er sagt, har de færreste med tørre eller irriterte/rennende øyne Sjögrens syndrom.

--Arne Westgaard, lege 24. nov 2008 kl. 00:21 (CET)