Beskjed legen opptatt.png

Sår i ansiktet

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Sår i ansiktet

Hei. Jeg har to spørsmål.

1. Har fått et lite sår i ansiktet som går litt inn i huden, nesten som et stikk. Det har grodd litt, men det ser ikke ut til at det vil trekke seg ut og glatte seg ut. Hva gjør jeg? Såret har jeg hatt i snart 3 uker, fikk det etter en hudbehandling. Vil huden etterhvert rette opp såret, eller vil det forbli et lite "hakk" innover. Bør jeg få en lege til å snitte det opp og sy det for at det skal bli penest mulig?

2. Et overflatesår i ansiktet som har grodd, når vil man anta at det vil bli som normal hudfarge igjen?

--anonym

Svar: Hvor lang tid tar det før sår i ansiktet tilheler?

Det kan ta flere måneder før et sår stabiliserer seg helt, og derfor kan det ta lang tid før du vet sikkert i hvilket nivå det lille såret som nå er innsunket vil ende opp. Det samme gjelder fargeforandringen på det overflatiske såret - du må være nokså tålmodig...

Sår gror som regel lettere i ansiktet enn andre steder på kroppen. Derfor er det ofte en takknemlig oppgave å behandle sår i ansiktet, spesielt hos barn (som generelt har enda bedre gro-hud enn voksne). Sår og arr i ansiktet er på den annen side mer synlig enn andre steder på kroppen, og derfor kan det være vanskelig å bare vente og se hvordan resultatet blir. Som du selv sier kan du be en lege, eventuelt en plastikkirurg, om å vurdere såret/arret med tanke på om det er hensiktsmessig å korrigere arret nå eller vente og se.

Generelle råd

Fargeforandringer i sår som har tilhelet kan vedvare i mer enn et år. Størst sjanse for at såret vil tilhele helt uten fargeforandring er det hvis såret er ganske overflatisk, altså når det ikke er en defekt tvers igjennom både overhud og lærhud. Men selv fullhuds-defekter, som tilheler med et bindevevsarr, vil etter en periode med rødere farge omsider avblekes i større eller mindre grad.

Sår tilheler bedre og raskere hvis du unngår å utsette det for sol og strekk. Strekkbelastningen er kanskje ikke så stor når såret er i ansiktet, men om du vil være på den sikre siden, kan du tildekke såret med et lite plaster, gjerne et "pustende", dvs mikroporøst/semipermeabelt plaster av typen Micropore, som altså beskytter både mot sol og mot strekk.

Råd til deg

Jeg anbefaler deg å se det an. Det høres ut som såret er lite og at defekten vil gro med minimalt synlig arr. Hvis såret er lite, burde du ikke behøve å kontakte lege nå for å få skåret ut defekten, men hvis defekten er av en viss størrelse, kan det likevel ha noe for seg.

Nå om vinteren er ikke solen så sterk, og du behøver i utgangspunktet ikke unngå solen med mindre du reiser til fjells eller til Syden. I så fall kan du også dekke såret/arret med solkrem med UV-beskyttelse om du ikke føler for å legge på et plaster.

Hvis du velger å ikke kontakte lege nå, er det ikke noe i veien for at du kan gjøre det igjen siden. Om noen måneder vil såret være nokså stabilt, og da kan du ta endelig stilling til om du synes det er nødvendig å få en lege til å korrigere arret.

--Arne Westgaard, lege 4. feb 2009 kl. 18:16 (CET)


Sist revidert av Arne, 04.02.2009. Sist endret 8.05 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.