Beskjed legen opptatt.png

Sår under forhud

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Sår under forhud.

Jeg har fått et lite sår under forhuden, akkurat på "strengen" som binder forhuden med hodet. Dette har jeg hatt i en 2 uker cirka. Jeg har tre kremer i hus, og jeg lurer på om noen av de er mulige å bruke på såret. Hvis ikke, hvilke er da mulig å bruke? Jeg har Aselli hudkrem fra Weifa. Brudiline krem fra Aventis, også har jeg Cicalfate, fra Eau Thermale Avène. (eller motsatt..?) På forhånd takk.

--Mindreboe

Foreløpig svar: Jeg antar at du har fått såret under forhuden som en rift i forbindelse med litt røff sex - i så fall vil det vanligvis tilhele av seg selv i løpet av noen uker så lenge du holder såret noenlunde rent. Lokalisasjonen som du angir - altså der hvor forhuden forbindes med penishodet (frenulum), er typisk for slike rifter som kan komme i forbindelse med litt røft samleie eller hard masturbasjon.

Behandling: Vask deg gjerne forsiktig under forhuden en gang daglig i dusjen, og pass på å holde området tørt i løpet av dagen etter toalettbesøk. Jeg ville nok være avholdende med sex inntil dette har leget. Så lenge det ikke er tegn til infeksjon, ville jeg ikke brukt noen av kremene, men tatt tiden til hjelp en stund til. Du kunne eventuelt prøve Brulidine, som er antiseptisk, i tilfelle bakterievekst i såret skulle forsinke sårtilhelingen. Men Brulidine kan også i seg selv irritere (som bivirkning), så jeg vil ikke nødvendigvis si at du skal bruke det.

Hvis du ikke fikk såret på den måten jeg beskrev, kan sårhet under forhuden også skyldes soppinfeksjon, men det vil da gjerne også være hvitlig belegg under forhuden. Slike soppinfeksjoner kan behandles med Canesten, som er reseptfritt.

Slik du beskriver såret, høres det ikke ut som en kjønnssykdom. Herpesvirus viser seg ved smertefulle blemmer som sprekker og etterlater seg et sårt område. (Noen merker ingen smerter av slike herpesblemmer, spesielt i de tilfeller blemmene vender tilbake.) Syfilis, som er svært sjelden i dag (unntatt hvis man har hatt sex på utenlandstur til eksotiske strøk), gir et karakteristisk sår på penis - men uten å være forbundet med smerter.

Håper dette var svar på spørsmålet. God bedring, og en ting til... Hvis du fikk såret/riften under samleie, så kan det nok hende du bør være litt forsiktigere i fremtiden med partneren din - pass på å ikke bli for ivrig i starten. Hvis skjeden er tørr (for kort forspill), eller partneren ikke føler seg helt til pass, kan det nok være litt vondt både for henne og deg. ;)

--Arne Westgaard, lege 28. nov 2009 kl. 22:40 (CET)


Sist revidert av Arne, 28.11.2009. Sist endret 4.02 2010, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.