Beskjed legen opptatt.png

Smerte bak øret

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Smerte bak øret i 3 dager

Hei. Jeg har fått vondt bak høyre øre, bak kjeven. Vanskelig å definere eksakt punkt, men ca i det bløte området hvor kjeven møter skallen. Smerten har vært der i 3 dager. Virker ikke som det er noen hevelse. Vondt når jeg trykker, men jeg kjenner det også svakt når jeg ikke berører.

--Helledussen

Svar: Smerte bak høyre øre - kjeveledd eller mellomøre?

Kjeveleddet, der "kjeven møter skallen"
Både kjeveledd og mellomøret/øregangen befinner seg der hvor "kjeven møter skallen". Ofte gjør det vondt å gape opp, når det er en betennelse i og omkring et av disse stedene. Smerter skyldes altså ofte en betennelse.

I det samme området har vi også lymfeknuter, som i blant kan bli ømme, for eksempel ved forkjølelser. Hvis du titter inn i munnen/svelget, vil det kanskje kunne være litt rødere og kjennes sårt? I så fall har du mest sannsynlig en halsinfeksjon.

Plagene kan dermed skyldes alt fra ørebetennelse, irritasjon i kjeveleddet (f.eks. hvis du biter tennene mye sammen pga bekykmringer) eller en forkjølelse/halsbetennelse.

Du kan se om det hjelper å ta vanlig smertestillende mot plagene, for eksempel Paracet (paracetamol) eller Ibux (ibuprofen).

Hvis plagene tiltar, eller om du får vedvarende eller høy feber, vil jeg anbefale deg å kontakte lege[1].

God bedring!

--Arne Westgaard, lege

Kontaktinformasjon for kommunale legevakter

  1. Kontaktinformasjon for alle kommunale legevakter i Norge, www.legevakten.no

Sist revidert av Arne, 12.2.2010. Sist endret 12.02 2010, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.