Beskjed legen opptatt.png

Smerte ved halebenet etter fotballkamp

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Smerte i haleben

Hei. Forrige tirsdag spilte jeg fotballkamp. Var først midtstopper, og spilte de siste 20 minuttene av kampen sentralt på midtbanen. Jeg hadde da veldig vondt på siden av halebenet når jeg beveget meg. I dag har det gått fem dager, og jeg har fått litt mer smerter i halebenet, særlig når jeg reiser meg opp etter å ha sittet, og når jeg da går noen meter. Jeg lurer på hva dette kan være og om jeg kan fortsette å trene og spille kamper (har kamp i morgen).

Takk for svar!

--Andreasdr

Svar: Smerter til siden for halebenet etter trening - overbelastning av muskulatur/sener?

Fotballspill innebærer ofte brå bevegelser, gjerne vridninger og raske rykk (spesielt midtstoppere), og dessuten muligheten for harde taklinger og vonde fall. Smerter til siden for halebenet kan skyldes akutte og kroniske overbelastninger i muskulatur, sener og/eller skjelett. Årsaken i hvert enkelt tilfelle kan bero på bl.a. treningshyppigheten, fysisk form på utøveren, alder, vekt og tidligere skadehistorie.

Hvis du er en normalt trent fotballspiller (ikke profesjonell) uten tidligere sykdom eller skade og ikke har vært utsatt for noen spesielt hard takling forut for dette, vil jeg anta at du har overbelastet en muskel eller sene. Det høres ut som smertene er i nedre del av ryggen nær halebenet, eventuelt litt mer til siden for ryggsøylen og inn mot bekkenet. I tillegg til at du kan ha overbelastet muskler og bindevev i dette området, kan smertene komme fra leddet mellom korsbenet og bekkenbenet (ileosakralleddet), fra leddene i ryggsøylens bueapparat eller ved at mellomvirvelskivene klemmer på nerver (f.eks. skiveprolaps eller spinal stenose). Du kan også ha en inneklemming av en nerve som går gjennom bekkenet (såkalt piriformissyndrom).

En overbelastning kan være kronisk eller akutt. Akutte overbelastninger går gjerne over av seg selv etter noen dager eller uker hvis man tar det litt med ro og unngår bevegelser og anstrengelser som fremkaller smertene. Betennelsesdempende medisiner (NSAIDs) kan redusere smertene og fremskynde tilhelingen. Kroniske overbelastninger kan skyldes langvarig over- eller feilbelstning.

Kroniske overbelastninger kan også ha en mer "akutt" karakter, og gir seg da ofte til kjenne ved tilbakevendende smerter utløst av relativt beskjedne akutte overbelastninger. Tilhelingen tar da gjerne lang tid, og en henvisning fra din lege til en fysioterapeut kan være hensiktsmessig. Fysioterapeuten vil kunne gi råd om tilpasset trening, strekkeøvelser m.m. Noen leger vil også anbefale å sette en kortisoninjeksjon lokalt. Dette har først og fremst symptomatisk effekt, i og med at smertene ofte vender tilbake, men det kan forsøkes om andre tiltak er prøvd uten tilstrekkelig effekt. Legen vil også kunne henvise deg til en spesialist. Både ortopeder, idrettsmedisinere og fysikalsk medisinere har spesialkompetanse for vurdering av slike skader. En ortopediingeniør vil kunne tilpasse sko/såler dersom det vurderes hensiktsmessig.

Det har nå gått noen dager siden du fikk smertene. Hvis du fortsatt plages, vil jeg råde deg til å bestille time hos din egen lege for en vurdering og i mellomtiden forsøke lett trening uten rykk og napp, slik at du ikke fremkaller smerter.

--Arne Westgaard, lege 6. jul 2009 kl. 00:20 (CEST)


Sist revidert av Arne, 23.9.2009. Sist endret 23.09 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.