Beskjed legen opptatt.png

Smerter og hardt i venstre bryst

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Smerter og "hardt" i venstre bryst

Til tider (ved menstruasjon) er det smerter i venstre bryst. Det kjennes også "hardt". Har lagt inn implantater for ca. 7 år siden. Har vært til mammografi og ultralyd, men det ble ikke registrert noe galt ved disse kontrollene.

Hva kan disse smertene skyldes, og hvorfor er det venstre brystet hardt?

--Hege

Svar: Harde knuter i brystet som blir ømme ved menstruasjon

Hei Hege.

Kvinner som kjenner noe hardt i det ene brystet bør utredes med såkalt trippeldiagnostikk: legeundersøkelse, bildeundersøkelse (f.eks. mammografi og/eller ultralyd) og vevsprøve av det harde området. Hvis du ennå ikke har vært til en slik vevsprøve, kan du regne med at denne vil gi deg en avklaring på hva det "harde" er og hvorfor du får vondt i dette brystet. Slike undersøkelser er helt ufarlige. Mange går i lang tid og gruer seg over hva man kan finne ved undersøkelsene, men det er ofte bedre bare å få det unnagjort. I de fleste tilfellene er det ikke noe alvorlig som ligger bak, men det kan man ikke vite sikkert før man har fått utført de nødvendige undersøkelsene.

Den vanligste årsaken til slike symptomer er såkalt fibroadenomatose, som er en godartet tilstand der brystvevet endrer seg og kan bli både mer knutete og ømt å ta på. Noen føler at brystene er mer hovne og spente, spesielt før menstruasjonen. Det er nok mest vanlig at man da merker forandringer i begge brystene, så spesielt ved ensidige knuter i brystet, kan det være et poeng å få utført denne trippeldiagnostikken.

På samme måte som mennenes prostatakjertel med årene ofte vokser og gir prostatabesvær som følge av påvirkning av mannlige kjønnshormoner, påvirkes kjertelvevet i brystene av kvinnelige kjønnshormoner. Slik godartet vekst av brystkjertelvev (fibroadenomatose) er svært vanlig hos kvinner mellom 30 og 50 år. Symptomer er ømme knuter og spente, hovne bryster, gjerne mest uttalt like før menstruasjon.

Så da har du fått et foreløpig svar, og endelig avklaring regner jeg med at du får når du har fått svar på vevsprøven. Ta kontakt med fastlegen din for å få en henvisning til dette, hvis det ikke allerede er gjort.

--Arne Westgaard, lege 15. aug 2009 kl. 17:27 (CEST)


Sist revidert av Arne, 28.10.2009. Sist endret 28.10 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.