Beskjed legen opptatt.png

Surkling i brystet og skuldersmerter

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Surklende bryst og periodevis sterke lammende smerter i skuldre/skulderblad

Hei! Begynte for ca 6 uker siden med smerter i bryst, surklende lyd når jeg ligger på ryggen, spesielt når jeg ligger på venstre side. Ligger jeg på min høyre skulder eller høyt med overkroppen, så går det bedre. Periodevis sterke smerter ut mot skulderbladene, om jeg så ligger, sitter eller står. Brystsmertene og skuldersmertene kom samtidig. Har også merket tidvis hodepine, økende. Har aldri tidligere hatt lignende utenom "dagen derpå" ...

Litt om meg selv. Har rundet 40 år, jobber som nattevakt. Røyker, men ser alvoret i å slutte så fort som mulig. Sykler daglig til jobb og tre ganger i uken til Harungkollen (ca 5-6 km rimelig bratt oppover) for å holde meg noenlunde i form.

Den siste tidens plager har gjort meg urolig. Er bekymret for at det kan være noe uhelbredelig og får dertil angst for å få illevarslende svar, men ser nødvendigheten i at jeg må oppsøke hjelp. Dere er min første henvendelse.

--anonym

Svar: Halvannen måneds sykehistorie med smerter i brystkassen, surklende lyd og allmennsymptomer

Du bør oppsøke lege og få vurdert tilstanden. Du er en sprek mann i din beste alder og har alt å vinne på å få stilt en diagnose raskt. Slik du presenterer symptomene, er det god grunn til å be om en legesjekk for å utelukke en behandlingstrengende sykdom.

La meg oppsummere:

  • Symptomer: Ukelange smerter i brystet og periodevis mot skulderbladene kombinert med surkling og allmennsymptomer i form av hodepine.
  • Tidligere sykehistorie: Ingen vesentlige tidligere sykdommer. Røyker, er ellers sprek.
  • Vesentlig tilleggsmoment: Bekymret for å ha en alvorlig sykdom. Tilbakeholden med å oppsøke hjelp.

Mitt råd: En noenlunde sikker konklusjon om hva som feiler deg og om alvorlighetsgraden vil nok kreve en legeundersøkelse og sannsynligvis røntgenundersøkelse av lungene. Først og fremst er det viktig at du går til en lege, selv om tanken på det måtte gjøre deg urolig.

Uansett hva som feiler deg, er det mange fordeler ved å få stilt en diagnose raskt. Langvarig grubling på hva det er som kanskje feiler en, skaper bare unødvendig mye bekymring. La meg bare antyde at slik du presenterer sykehistorien, så kan symptomene forklares med tilstander av ganske ulik alvorlighetsgrad - fra enkle tilstander som astma og KOLS (røykerelatert kronisk obstruktiv lungesykdom) til mer alvorlige tilstander som blodpropp og kreft. Jeg sier ikke at du nødvendigvis har en av disse diagnosene, men hver av dem - og en rekke andre - må overveies slik du presenterer symptomene, og jeg vil gjerne fremheve at det vil være viktig for deg å komme raskt til legeundersøkelse. Ikke minst for at du skal slippe å gå og bekymre deg unødvendig.

--Arne Westgaard, lege 15. mai 2009 kl. 00:01 (CEST)


Sist revidert av Arne, 15.05.2009. Sist endret 1.06 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.