Beskjed legen opptatt.png

Svettelukt hos barn

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Svettelukt hos barn

Hei. Vi har en datter på 6 år som etter fysiske anstrengelser har rimelig sterk svettelukt. Er det vanlig blant barn? Er det behandlingskrevende?

--anonym

Svar: Svettelukt hos barn

Svettelukt hos barn er et alminnelig problem, selv om svetten ofte lukter enda mer hos ungdom og voksne. Etter inntruffet pubertet er svettelukten fra armhulene og lyskene mer uttalt og mer preget av "maskulinitet" eller "femininitet" enn hos barn. Men også hos yngre barn kan mange oppleve at vond svettelukt er plagsomt, spesielt etter trening.

Sterk svette kan også være plagsomt på andre måter, for eksempel ved at klær, sokker og sko blir våte. Skift derfor klær og sko ofte. Hvis barnet ditt ikke skal dusje etter trening, så send med ekstra sokker og trøye slik at barnet kan skifte før det setter seg i bilen for å kjøre hjem. Det samme prinsippet gjelder forsåvidt hos voksne. Plagsom svettelukt er nå én ting - men først og fremst blir man fortere kald hvis sokkene, skoene eller klærne for øvrig er fuktige.

Råd ved sterk svette og vond svettelukt hos barn

Plager med sterk svette hos barn kan generelt reduseres ved at man skifter tøy (og sko) ofte. Dette gjelder tøyet man bruker til daglig, men også treningstøyet. Det kan virke opplagt, men her "syndes" det ofte. De fleste er påpasselige med at barnet ikke benytter samme treningstøy mer enn én gang før det vaskes. Men mange glemmer å tenke på at tøy som har vært brukt litt på forhånd, lukter det mer "svette" av etter trening selv om det virket luktfritt før treningen begynte.

Ved svært uttalte plager med for eksempel fotsvette, kan man pudre føttene med talkum eller påføre en antiperspirant. Spør om råd på apoteket.[1]

Om valg av klær og sko

Bruk helst tøy av naturfibre (ull om vinteren og eventuelt bomull om sommeren). Ofte er tynne ullsokker det beste å ha på bena, i kombinasjon med sko av naturfibre eller skinn fremfor gummi og kunstfibre. Hvis skoene er slitte, kan det være en idé å kjøpe nye sko :)

--Arne Westgaard, lege


Ekstern lenke

  1. Råd om fotsvette fra Vitusapotek

Sist revidert av Arne, 13.2.2010. Sist endret 13.02 2010, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.