Beskjed legen opptatt.png

Tilbakevendende magesmerter og høy CRP

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Mageproblemer

Jeg har i flere år slitt med magesmerter. Har vært på flere undersøkelser. Smertene sitter rundt arr etter keisersnitt, men grundige gynekologiske undersøkelser og prøver utelukker at det er noe feil. Har også tatt røntgen med kontrast og koloskopi (tatt i frisk periode). Har endret matvaner og spiser ikke feit mat, drikker laktoseredusert melk og knekkebrød fremfor brød. Trener regelmessig, men får ikke til noen rutine pga magesmertene som gjør at jeg er ute av form over tid.

Sykdomsforløpet:

  1. Starter 4-5 dager før smertene kommer med trøtthet og slapphet.
  2. 2-3 dager før kommer kvalme (ikke oppkast)
  3. Oppblåsthet og luft i magen 1-2 dager før.
  4. Smerter som er krampaktige og som stråler rundt keisersnitt. Nå begynner det også bli vanskelig å gå på toalettet.
  5. CRP kan være fra 130-165.
  6. Bruker av og til antibiotika og Panodil 1 mg sammen med Seraciv.
  7. Er slapp og sliten 2-4 uker etter.

Dette skjer flere ganger i året, og jeg drar til lege hver gang. Nå ser jeg ikke noen grunn til det, da jeg på siste konsultasjon fikk beskjed om at legen ikke forsto hva det kunne være og det eneste hun kunne, var å skrive ut smertestillende. Jeg ba om henvisning til andre avd. enn gyn for utredning, men det kunne hun ikke, da hun ikke visste hva hun skulle henvise til.

Det er slitsomt å leve med slike smerter, og det går utover jobb og familie.

--SA

Svar: Kronisk, tilbakevendende magesmerter og høy CRP

Det kan være mange ulike årsaker til at man får tilbakevendende magesmerter. Symptomene som du beskriver kunne vært typiske for irritabel tarm-syndrom, om det ikke hadde vært for at CRP ("hurtigsenkningen") er såpass forhøyet. Det kunne vært nyttig å vite avføringsmønsteret, for eksempel om avføringen til vanlig er treg eller løs. Det kunne også være nyttig å vite svaret på øvrige blodprøver tatt i forbindelse med utredningen av dine symptomer. Ved smerter i nedre del av magen hører det med å få utført en gynekologisk undersøkelse, og i tillegg er undersøkelse med koloskopi og røntgen fornuftig i denne sammenhengen. Det virker som du har fått gjort relevante undersøkelser i forbindelse med utredningen av dine symptomer. Noen sikker diagnose kan jeg nok ikke stille deg på bakgrunn av de opplysningene du gir. Du skal imidlertid vite at du har rett på en "second opinion" hos en annen allmennpraktiserende lege dersom du ønsker det. Du kan også høre med fastlegen din om det kunne være fornuftig å henvise til en spesialist i mage/tarm-sykdommer (gastroenterologi).

La meg dvele litt ved noen av symptomene du nevner og lufte noen aktuelle diagnoser. La det imidlertid være sagt at det er mange andre muligheter også, og dette er bare noen av mange tilstander som man bør ha i tankene under utredningen av slike tilstander.

Du nevner at du har fått utført keisersnitt. I noen tilfeller kan smerter rundt arr (f.eks. etter keisersnitt) skyldes inneklemming av brokk. Andre mulige diagnoser er såkalt inflammatorisk tarmsykdom (som til forskjell fra irritabel tarmsyndrom skyldes en reell betennelsestilstand hvor blant CRP kan være forhøyet; det er to typer inflammatorisk tarmsykdom, Crohns sykdom og ulcerøs kolitt). En annen mulighet er cøliaki. Har du fått utført gastroskopi med biopsi fra tynntarmen? Du nevner at du har fått utført en koloskopi, og da regner jeg med at den har vært normal - hvis det var tegn til utposninger (divertikler) på tykktarmen, kunne det disponere for såkalt divertikulitt.

Som du skjønner er det mange muligheter. Jeg forstår at du er frustrert og ikke ønsker å slå deg til ro med den utredningen som er blitt gjort til nå - som sagt stusser jeg ikke minst over at CRP er såpass høy, uten at det ser ut til å være noen forklaring på det. Det vanskelig å trekke en entydig konklusjon utfra de opplysningene du gir. Jeg kan vanskelig forestille meg at alle andre prøver vil være helt normale hvis CRP er 130-165; hva med hvite blodceller og såkalte nøytrofile granulocytter, og hva med elektrolytter og senkningen (SR)? I utredningen av slike symptomer er det helt nødvendig å vurdere alle aspekter ved tilstanden, det vil si ikke bare symptomene/sykehistorien, men også individuelle prøvesvar og alle nyanser ved disse.

Jeg foreslår at du tar med disse tipsene tilbake til fastlegen og diskuterer hva det kan være lurt å tenke på videre - eventuelt en second opinion eller henvisning til gastroenterolog for vurdering.

Lykke til!

--Arne Westgaard, lege 6. aug 2009 kl. 01:33 (CEST)


Sist revidert av Arne, 24.10.2009. Sist endret 24.10 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.