Beskjed legen opptatt.png

To urinrørsåpninger - hypospadi

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

To urinrørsåninger - mutant?

Det ser ut som jeg har 2 hull på urinhulletpenisen. Liksom en liten vegg som gjør at det blir to hull istedenfor ett!

Er dette normalt? Hva bør jeg gjøre med det? Har ofte tenkt på hjemmeoperasjon, men det kan jo bli infeksjon og betennelse og sånt... Det kommer bare urin ut av det ene (største) hullet, men det er tydelig at det andre også er et hull.

--Spjo93

Svar: To urinrørsåpninger - bør det opereres?

Du har mest sannsynlig hypospadi, med en ekstra åpning for urinrøret helt ytterst. Hvis du har normal ereksjon og også kan late vannet stående uten å søle, er det vanligvis ikke nødvendig å operere.
Hypospadi er en medfødt tilstand som innebærer at urinrøret ikke er fullstendig utviklet. Urinrørsåpningen kan munne ut langs undersiden av penis, på pungen eller i skrittet.

Små variasjoner i urinrørsanatomien helt ytterst behøver sjelden å opereres når de påvises i voksen alder. Ingen penis er lik, og en slik dobbel utmunning for urinrøret er ikke noe å skamme seg over. Unge menn kan nok være bekymret for ikke å ha "utstyret i orden". Men variasjonene er større enn de fleste aner - og da snakker jeg ikke bare om størrelsen på penis, men også om form og utseende, både i avslappet og i erigert tilstand.

Penis - tegning som viser de tre svamplegemene og glans penis
Innunder huden består penis av tre svamplegemer og glans helt ytterst. Urinrøret går gjennom svamplegemet som er på undersiden av penis. Noen ganger fullføres ikke lukningen av urinrøret under fosterdannelsen, og urinrøret munner da ut litt "for tidlig". Hvis defekten er lite uttalt, behøver dette altså ikke gi problemer verken med vannlating, ereksjon eller fertilitet (f.eks. evnen til å deponere sæd i skjeden under et samleie). Små urinrørsdefekter helt ytterst mot glans behøver derfor vanligvis ikke opereres når defekten oppdages i voksen alder. Men det er mulig å få utført en operasjon, selv om man ønsker en kirurgisk korreksjon bare av kosmetiske grunner.

Dersom vannlating, ereksjon og sædavgang fungerer greit, er det altså ingenting galt med din penis. Hvis du etter å ha lest dette svaret føler deg mer trygg på deg selv - nå som du vet at ingenting er "galt" - vil jeg derfor heller råde deg til å gjøre dette til ditt "varemerke" - ikke alle kan skryte av å ha to urinrørsåpninger!

Hvis du likevel skulle synes dette er et kosmetisk problem som du ønsker å få gjort noe med, kan du be legen din om en henvisning til en urolog med tanke på kirurgisk korreksjon. En hjemmeoperasjon er absolutt ikke å anbefale!

La meg understreke dette: Jeg vil absolutt ikke anbefale en "hjemmeoperasjon". En infeksjon er ikke usannsynlig - og da kan du gjøre stor skade på penis. Og også uvøren stikking og skjæring kan selvsagt skade. En kirurgisk korreksjon bør nok gjøres av en som vet hva han eller hun gjør. Og det er altså ikke noe unormalt i å spørre legen sin om en slik dobbel utmunning av urinrøret er normalt.

Til slutt, bare så det er nevnt: I sjeldne tilfeller kan doble urinrørsåpninger skyldes dobbelt anlegg av urinrør, men da vil det ofte også komme to stråler med urin når man later vannet.


--Arne Westgaard, lege, 28.2.2010Sist revidert av Arne, 28.2.2010. Sist endret 28.02 2010, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.