Beskjed legen opptatt.png

Unormal mens, tissetrengt, stikking i underlivet

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Unormal mens, tissetrengt, stikking i underlivet

Hei. De siste mnd jeg har hatt mensen, har det kun vart i 1 til 2 dager, og da har jeg heller ikke hatt kraftig blødning som jeg pleide å ha. Dette virker noe unormalt for meg. Jeg har også hatt problemer med vannlatingen. Jeg må konstant på do, og det er slitsomt. Det gjør ikke vondt å gå på do, men jeg føler meg tissetrengt hele tiden. Noen ganger hender det jeg får stikkende smerter i underlivet ... Er dette farlig?

--Miss

Svar: Menstruasjonsforstyrrelser, stikkende smerter i underlivet og hyppig vannlating

Hei Miss. Menstruasjonsforstyrrelser kan ha mange årsaker - i menstruasjonssyklusen er det et komplisert samspill mellom mange hormoner. Hyppig vannlating og underlivssmerter er også symptomer man ser ved mange ulike tilstander. Det viktigste er kanskje å utelukke kjønnssykdom, graviditet og urinveisinfeksjon, men det finnes nok også mange flere mulige forklaringer. La meg bare nevne noen, og bestill deretter en time til legen så dere sammen kan finne ut av hva symptomene dine skyldes.

Du nevner:

  • sparsomme menstruasjoner (men de kommer regelmessig)
  • tidligere hatt kraftige menstruasjonsblødninger
  • hyppig vannlatingstrang, uten at det svir
  • stikkende smerter i underlivet (i blant)

Først og fremst bør du nok altså sjekke om du kan ha en kjønnssykdom eller en urinveisinfeksjon (ikke alle kjenner at det svir), samt om du kan være gravid. Jeg sier ikke at dette er de mest sannsynlige diagnosene, men de er alminnelige tilstander som det er viktig å utelukke. En graviditetstest kan du ta selv, og deretter bør du ta med deg en urinprøve til legen for å få testet for urinveisinfeksjon og klamydia.

Legen din vil også kunne ta en blodprøve for å finne ut om du for eksempel kan ha polycystisk ovarialsyndrom (PCOS), som er en nokså vanlig årsak til at man får mer sparsomme menstruasjoner. Det vil også være rimelig at legen gjør gynekologisk undersøkelse og eventuelt henviser til gynekolog.

Det at du har hyppig vannlating uten at det svir, kunne også tyde på at noe trykker på urinblæra eller at blæra i seg selv er irritert. En muskelknute i livmoren (myom) vil kunne trykke på blæra slik at blæra raskere kjennes "full". Slike muskelknuter gjør ofte at mensblødningene blir kraftigere, men de kan i blant også bli mer sparsomme.

Blæra kan også være irritert uten at det kan påvises noen spesifikk årsak. Dette kalles gjerne bare overaktiv blære (og kan behandles med f.eks. medisinen Detrusitol).

Enda en mulighet: Du kan jo selvsagt ha sukkersyke - spesielt hvis du også drikker (og tisser) mye.

Så da er noen muligheter nevnt - ta med deg disse tipsene og bestill en time hos legen din, så finner dere nok ut av hva som gir deg disse plagene.

--Arne Westgaard, lege 21. aug 2009 kl. 19:20 (CEST)


Sist revidert av Arne, 22.11.2009. Sist endret 23.11 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.