Beskjed legen opptatt.png

Klamydia eller soppinfeksjon etter partnerbytte

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Klamydia? Gonoré? Annet?

Jeg har en ny fast partner fra ca 3 uker tilbake. Vi har nylig kommet tilbake fra Kypros hvor jeg hadde perioder med sterk svie ved vannlating. Dette kom og gikk. I tillegg har jeg vært plaget med rosa og brunlig utflod med kornete utseende. Det siste døgnet har de nevnte symptomer blitt kraftig forverret, og i tillegg har det tilkommet en sterk kløe. Jeg klør meg nesten til blods i underlivet. Svien kommer og går fortsatt...

Jeg vurderer å benytte meg av den lokale legevakten der jeg er på ferie på Sørlandet. Men hvor sannsynlig er det at dette skyldes noe annet enn klamydia? For jeg forventer at det her er snakk om kjønnssykdom. Hva bør jeg egentlig kreve å bli testet for?

--Villpus

Svar: Soppinfeksjon, urinveisinfeksjon eller kjønnssykdom?

Hvis du har fått en kjønnssykdom, vil jeg tro at en herpesinfeksjon er det mest sannsynlige. Det gir ofte intens brennende svie og etter hvert væskefylte blemmer. Disse inneholder virus (herpesvirus), og ved seksuell kontakt når man har blemmer, smitter det lett. Herpesinfeksjonen går gradvis tilbake, men herpesviruset dør ikke, og med jevne mellomrom vil man ofte få tilbake symptomene, dog gjerne ikke så uttalt som første gangen. Mange merker ikke disse tilbakefallene, og det er da ekstra stor fare for at man smitter andre.

Klamydia er en vanlig sykdom hos seksuelt aktive og smitter lett, men gir ofte mindre symptomer enn det du beskriver. Klamydia er likevel en diagnose som det er viktig å utelukke, i og med at klamydia kan gjøre deg steril. I tillegg kan det hende at legen vil teste deg for gonoré, selv om denne infeksjonen er en enda mindre sannsynlig årsak til dine plager.

Både herpes, klamydia og gonoré er altså kjønnssykdommer. Selv om jeg er enig i at du bør få utelukket at du har en slik kjønnssykdom, er likevel andre diagnoser vel så sannsynlige.

Det som kanskje er mest nærliggende å tro - og den mest uskyldige årsaken - er en soppinfeksjon i underlivet. Soppinfeksjoner gir ofte mye kløe og svie, slik du beskriver. En annen mulig årsak er bakteriell urinveisinfeksjon. Svie ved vannlating og hyppig vannlating(strang) er typiske symptomer ved bakterielle urinveisinfeksjoner.

Tester/undersøkelser

Det viktigste er at du går til legen med en urinprøve for testing mot klamydia og for å få utført en såkalt urin-stix (undersøkelse med en papirstrimmel der det er separate felter som skifter farge hvis urinen inneholder blod, hvite blodceller, bakterieprodukter eller proteiner m.m.). Hvis du har blemmer, vil også legen kunne sende en prøve av blemmeinnholdet til laboratoriet med tanke på viruspåvisning (herpes). Du får da utelukket både kjønnssykdommer og bakteriell urinveisinfeksjon (sistnevnte ved urin-stix).

Behandling

Undersøkelse og behandling hos offentlig lege ved mistanke om kjønnssykdom er gratis. Klamydia, gonoré, samt urinveisinfeksjoner behandles med antibiotika, mens herpesinfeksjoner kan behandles med antivirale medisiner. Disse medikamentene er reseptbelagte. Soppkremer og såkalte suppositorier for å føre soppmiddelet dypere inn i skjeden får du kjøpt reseptfritt på apoteket (kjøp f.eks. Canesten).

--Arne Westgaard, lege 6. aug 2009 kl. 01:33 (CEST)


Sist revidert av Arne, 23.9.2009. Sist endret 23.09 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.

__NOSECTIONEDIT__