Beskjed legen opptatt.png

Tre brystvorter - ikke så uvanlig

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Tredje brystvorte?

Er det normalt med en liten klump på 3 mm i diameter inni brystvorten? Det plager meg veldig, det er akkurat som en tredje brystvorte. Den blir ikke større, men blir av og til mindre. Hva er dette?

Jeg er forresten jente på 15 år.

--Shouffle

Svar: Er det normalt med en tredje brystvorte?

En tredje brystvorte finnes hos omtrent 1 av 25 kvinner, og omtrent halvparten så ofte hos menn. Mange forveksler en slik ekstra brystvorte med en føflekk.

Hva er egentlig en brystvorte?

Brystvorten er utmunningen til kjertelganger som kommer fra den underliggende brystkjertelen. Brystvorten har form som en utvekst (vorte) og er ofte beliggende nokså sentralt i et mørkere område av huden som kalles areola (areola mammae). På areola er huden nokså ruglete, og dette skyldes at det her er noen nesten kviselignende talgkjertler. Disse talgkjertlene kan også bli irriterte under puberteten og forveksles iblant med ekstra brystvorter.

Hvorfor får noen en tredje brystvorte?

I forsterlivet dannes det brystvev hele veien fra armhulen og ned til lysken, men denne såkalte melkelisten (en på høyre og en på venstre side) tilbakedannes gjennom forsterutviklingen, med unntak av brystet. Hos enkelte kan det imidlertid bli igjen en liten rest av brystvev. Dette er ofte bare en liten brystvorte uten underliggende kjertelvev, mens det i andre tilfeller kan være mer utviklet brystkjertelvev under brystvorten. Under puberteten vil man da merke forandringer på samme måte som brystet ellers utvikler seg under puberteten.

I sjeldne tilfeller kan brystvev under fosterutviklingen også dannes på andre steder enn langs denne melkelisten, hvilket man for øvrig kunne se et eksempel på i en nylig episode av den populære TV-serien Dr House.

Bør jeg kontakte lege hvis jeg plages av å ha en tredje brystvorte?

Det er en enkel sak å fjerne en plagsom tredje brystvorte. Hvis den plager deg, er mitt råd at du kontakter legen din og ber om å få den fjernet.

--Arne Westgaard, lege 22. des 2009 kl. 20:28 (CET)


Sist revidert av Arne, 22.12.2009. Sist endret 4.02 2010, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.