Beskjed legen opptatt.png

Tyfoid? - positiv widal test

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Tyfoid?

Hei hei! :) Eg har eit spørsmål til deg angåande Widal-test. Eg jobber for øyeblikket i Afrika og har vore dårlig i magen ei stund. Blei testa for tyfoid i dag. Resultatet viser på TO: +1/80, TH: +1/80, og så står det strek på resten av bokstavane. Konklusjonen nederst står at eg er positiv. Men har eg fått utslag pga at eg har thyfoid eller pga at eg har fått vaksinen? Me var 6 som testa oss i dag og 3 av oss fekk samme utslag, resten stod det bare negativ på.

--Ninaho

Svar: Widal-test for å diagnostisere Salmonella typhi og S. paratyphi

Friske personer som bor i et område hvor tyfoidfever er vanlig, kan ha utslag på Widal-test uten at de er syke. Man regner imidlertid med at TO- eller TH-antigentiter høyere enn 1:160 (det vil si høyere tall enn 160) er uttrykk for aktiv sykdom. Det samme sier man hvis man har en stigning til det firedobbelte på to påfølgende prøver, eller hvis man får utslag på IgG-antistoff mens man tidligere kun hadde utslag på IgM-antistoff.

Jeg har ikke spesialkompetanse på dette(se [1] og [2]), men forstår testresultatet ditt som uttrykk for at du er vaksinert (men ikke nødvendigvis syk). Du er imidlertid også sannsynligvis utsatt for disse bakteriene i og med at du bor i et område der de opptrer hyppig.

Hvis du trenger mer hjelp, foreslår jeg at du kontakter helsetjenesten der du bor eller eventuelt (hvis du er tilbake i Norge) egen lege/legevakten[3] (som eventuelt kan konferere med en infeksjonsmedisiner) for nærmere opplysninger.

--Arne Westgaard, lege

Eksterne lenker

  1. Folkehelseinstituttet, august 2005: Tyfoidfeber
  2. WikiAnswers: How do you read Widal test results for typhoid fever
  3. Kontaktinformasjon for alle kommunale legevakter i Norge, www.legevakten.no

Sist revidert av Arne, 15.2.2010. Sist endret 15.02 2010, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.