Beskjed legen opptatt.png

Usunt kosthold og dårlig døgnrytme

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Ferdigmiddag en gang om dagen og arbeid til langt på natt

Hei, jeg er student og bor på kollektiv. Jeg er bekymret for en av de jeg bor sammen med. Dette individet spiser nesten kun spaghetti carbonara (ferdigmat) en gang om dagen. Jeg tror ikke personen får i seg stort mer enn dette. Hvilke konsekvenser vil dette ha for personen? Dette individet har svært dårlig døgnrytme, er sannsynligvis våken store deler av natten og sover i perioder til langt ut på kvelden dagen etter.

Dette individet er en venn av meg og jeg vet ikke hvordan jeg skal ta det opp med personen.

--Jauda

Svar:Usunt kosthold og usunn døgnrytme - hvordan skal man hjelpe en venn

Er det greit å leve kun på ferdigmat og jobbe til langt på natt?

Ferdigmat kan være ganske så sunt, faktisk! Det har skjedd store fremskritt på den fronten - i hvert fall hvis vi snakker om ferdigmat av den typen man får kjøpt i dagligvareforetningen (ferdige middager fra Fjordlands, Toro, etc). Men det er neppe like sunt å spise bare én gang om dagen. Da innstiller kroppen seg på faste, og både blodsukkerreguleringen og energiforbrenningen blir ugunstig påvirket. Det samme gjelder dersom man ikke sover og mosjonerer regelmessig. Leveren har heller ikke godt av en lang dag uten mat før sent på kveld. Med andre ord er det ikke bare alkohol som er skadelig for leveren.

Det er også viktig å variere kostholdet. Hvis din venn spiser spaghetti carbonara hver dag, vil jeg si at det høres for ensidig ut. Fem-om-dagen-regelen med tanke på grønnsaker og frukt kjenner du helt sikkert. Spørsmålet er om din venn bryr seg så mye om at du mener kostholdet og døgnrytmen er usunn. Kanskje det bare vil virke "masete"? Men hvis du ikke har prøvd å si fra om hva du mener, så ville jeg gjort det. Det er vel verd et forsøk ... Husk at det er fra gode venner man får høre de ubehagelige sannhetene.

For studenter er det vanligvis et poeng å holde kostnadene nede. Da er det jo et godt argument at det er uforholdsmessig dyrt å spise ferdigmat hver dag. Kanskje du kan nevne det som et godt argument for å lage maten selv? Noen "hater" å lage mat - eller de føler at de ikke klarer det. Kanskje du kan hjelpe til med planleggingen? Skriv ned fem gode middagsoppskrifter (eller hent dem fra nettet), og vis vennen din hvordan rettene skal tilberedes. Dere kan eventuelt lage maten sammen? Og det som blir igjen av middagsrester kan du jo putte i en plastboks som vennen din kan få ha med seg på studiestedet til matpakke neste dag ;)

Det er også mye god helse i å spise sammen. Ikke minst kan det være godt for trivselen i et bokollektiv!


Sist revidert av Arne, 16.2.2010. Sist endret 16.02 2010, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.