Åpne hovedmenyen

Helseleksikon.no β

Endringer

Ernæring og kostråd

324 byte lagt til, 22. mai 2010 kl. 17:53
ingen redigeringsforklaring
Nasjonalt råd for ernæring har nå lagt fram forslag til nye kostråd. Forslaget er forankret i omfattende vitenskapelig dokumentasjon om sammenhengen mellom mat og helse.<ref>Helsedirektoratet: [http://www.helsedirektoratet.no/ernaeringsraadet/nye_kostr_d___utkast_til_rapport_lagt_frem_713494 Ernæringsrådet: Nye kostråd – utkast til rapport lagt frem]</ref>På denne siden finner du de nye kostholdsanbefalingene og tips om hvordan du skal finne frem til de sunne matvarene.
==Ernæringsrådets 13 nye kostråd==
[[Fil:Grønnsaker.jpg|Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag!|thumb]]RapportenErnæringsrådets rapport, som nå er til høringkommentering blant fagfolk, oppsummerer med følgende 13 konkrete anbefalinger<ref>Helsedirektoratet: [http://www.helsedirektoratet.no/vp/multimedia/archive/00290/Oppsummering_av_kos_290789a.pdf Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer i Norge (oppsummering)]</ref>:#Hovedsakelig '''Kostholdet bør hovedsakelig være plantebasert kosthold som inneholder ''', det vil si inneholde mye grønnsaker, frukt, bær, fullkorn og i tillegg fisk, og begrensede mengder . Man bør begrense inntak av rødt kjøtt, salt, tilsatt sukker og energirike matvarer.#Balanse '''Det bør være balanse mellom energiinntak og energiforbruk'''.#Minst '''Spis minst 5 porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag'''. (En porsjon kan f.eks. være et middels stort eple eller en liten bolle blandet salat eller bær.) I tillegg bør man spise usaltede nøtter (moderate mengder).#Minst '''Spis minst 4 porsjoner fullkornsprodukter hver dag ''' (f.eks. 3-4 skiver grovbrød).#Fisk '''Spis fisk tilsvarende 2-3 middagsporsjoner i uken ''' (ta eventuelt tilskudd av tran hvis man du spiser lite fisk).#Magre '''Bruk magre meieriprodukter'''. (Unngå f.eks. helmelk, fet ost og smør.)#Magert '''Spis magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens inntaket av ''' fremfor rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt.#Matoljer'''Bruk matoljer, flytende margarin eller myk margarin (for eksempel raps-, oliven- og soyaolje) ''' fremfor produkter med mye mettede fettsyrer og lite umettede fettsyrer (for eksempel palmeolje og smør).#Vann '''Drikk vann som drikke til maten og mellom måltider, samt noe skummet og eller ekstra lett melk og maksimalt inntil ett glass fruktjuice'''. Begrens saft og sure drikker med kunstig kunstige søtningsmidler, spesielt mellom måltider (skadelig for tennene).#'''Begrens inntaket av tilsatt sukker ''' (f.eks. saft, brus, leskedrikker, nektar, søte kjeks, søte bakervarer og godteri).#'''Begrens inntaket av salt ''' (spesielt eldre og personer med risiko for blodtrykksrelatert sykdom).#'''Kosttilskudd er unødvendig for de fleste'''. Personer med lavt energiinntak kan ta et multivitamin-mineraltilskudd i tillegg til kostholdet, men bør unngå å ta flere tilskudd som inneholder samme næringsstoff. Kvinner som planlegger graviditet bør ta tilskudd av 400 mikrogram folat hver dag fra en måned før forventet befruktning og i graviditetens første to til tre måneder.#'''Daglig fysisk aktivitet i minst 30 minutter tilsvarende rask gange ''' (gjerne mer). Tid til fysisk aktivitet kan gjerne deles opp i bolker i løpet av dagen.
==Nøkkelhullsmerkede matvarer==
2 122
redigeringer