Beskjed legen opptatt.png

Anfall med risting, og hukommelsestap og psykose

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Risting og hukommelsestap

Jeg er en jente på 17 år.. I de siste månedene har jeg noen ganger vært plaget med at jeg våkner på natten av at jeg rister. Jeg våkner når "anfallet" nesten er slutt. Samtidig har jeg de siste månedene fått dårligere hukommelse. Jeg kan glemme ting jeg absolutt burde huske. Jeg må jo nevne at jeg sliter med psykose også da. Så hva tror du? Kan hukommelsestapet komme av psykosen? Jeg får gradvis mindre hukommelse... Og hva med ristingen? Kan det være noe fysisk? Jeg har hatt noen episoder tidligere der jeg har sett bare rødt og plutselig "falt om" og ristet noe fryktelig. Men i det siste har det bare kommet om nettene. Hva kan dette være?

--anonym

Svar: Kan anfall med risting henge sammen med hukommelsestap og psykose?

Hei!

Anfall med ukontrollert risting kan være epilepsi. Jeg regner med at du har gått til lege for å få vurdert om det er det. Du beskriver klassisk "fallesyke", altså epilepsi, og noen prosent av de som har epilepsi har også psykose. Ofte får man behandlet begge disse tilstandene med medisiner, først og fremst som forebyggende behandling. Psykose dreier seg om tankeforstyrrelser med realitetsbrist i form av vrangforestillinger og eventuelt også hallusinasjoner. Den som merker slike symptomer, kan ofte oppleve det som skremmende. Det er da gjerne godt å komme til en lege og få råd. Epilepsi og psykose er heller ikke helt ufarlige tilstander, og det er derfor viktig tidligst mulig å få en medisinsk vurdering av slike symptomer.

Jeg skal ikke si sikkert at du har epilepsi, men det bør i hvert fall utelukkes. Jeg skal heller ikke konkludere med at du lider av psykose, selv om du uttrykker deg slik. Psykose er jo også et uttrykk som kan brukes i mer folkelig betydning uten at den som bruker det behøver å ha en virkelig psykose. Men altså: slike symptomer bør først og fremst tas opp med din lege. Jeg skal allikevel komme med noen generelle betraktninger og råd som kanskje kan hjelpe deg til å sortere tankene før du går til legen.

Først og fremst har jeg nå skrevet litt i helseleksikonet for deg om epilepsi, så les først dette. Jeg har også skrevet litt om psykose og beslektede emner. Du kan også spørre meg igjen om det er noe mer du lurer på, men kontakt legen din først!

Litt mer om sammenhengen mellom krampeanfall, nedsatt hukommelse og psykose

Før og etter et epileptisk anfall er man gjerne omtåket eller ”groggy”. Ubehandlet epilepsi kan også utenom anfallene gi endret oppmerksomhet og redusert hukommelse. Dine anfall med ukontrollert risting som du våkner av om natten, når anfallet er i ferd med å gå over, er epilepsi til det motsatte er bevist. Det er svært vanlig at epilepsi debuterer i denne alderen, og ofte finner man ingen spesifikk årsak til slik epilepsi. Andre mulige forklaringer kan være det vi kaller funksjonelle kramper, men det finner jeg mindre sannsynlig slik du beskriver dine symptomer. Det er også lite sannsynlig at dine krampeanfall skyldes for eksempel forstyrrelser i saltbalansen eller sukkerreguleringen i kroppen, selv om slike forstyrrelser også kan utløse kramper, men måling av blodsukkeret er helt klart noe som også hører hjemme i utredningen av krampeanfall.

Psykoser kan også gi opplevelse av nedsatt mental yteevne. Ofte blir man satt nokså mye ut av spill. I prinsippet er en psykose en forestilling som ikke stemmer med virkeligheten. Ved lettere psykiske plager (nevroser), for eksempel tvangstanker, er man gjerne klar over at innholdet i disse plagsomme tankene ikke er en realitet. For eksempel kan man ved nevrotiske tvangstanker føle en uimotståelig trang til å kjenne etter én gang til om døra virkelig var lukket og låst, selv om man egentlig vet utmerket godt at det er tilfelle, og selv om man kanskje allerede har kjent etter flere ganger for å forsøke å forsikre seg om at døra virkelig var låst. Ved en psykose er man altså ikke klar over at forestillingen ikke stemmer med virkeligheten, og derfor kalles slike psykotiske tanker som innebærer en realitetsbrist for vrangforestillinger.

Som nevnt innledningsvis er det ikke sjelden at psykose opptrer som ledd i epilepsi. Hvis du vil vite mer om dette, kan jeg anbefale en velskrevet engelsk artikkel på nettsiden epilepsy.com[1]. Hvis innholdet i artikkelen virker vanskelig, anbefaler jeg deg at du tar en utskrift av den og diskuterer den med din egen lege.

Lykke til!

--Arne Westgaard, lege 12. jan 2009 kl. 23:06 (CET)

Referanse

  1. Engelsk pasientinformasjon om sammenheng mellom epilepsi og psykose, basert på: Kanner AM: Psychosis of epilepsy: A neurologist's perspective. Epilepsy Behav 2000; 1(4):219-227.

Sist revidert av Arne, 12.01.2009. Sist endret 17.02 2010, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.