Beskjed legen opptatt.png

Egg i eggstokkene

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Har spylt underlivet etter voldtekt - kan alle eggene være skylt bort?

Jeg har et spørsmål om noe som ligger der og irriterer meg. Jeg har tidligere noen ganger spylt underlivet mitt til orgasme pga en tidligere voldtekt da jeg også ble fratatt pillen mot min vilje.

Jeg fant ut at dette var en god løsning for å få renset ut alt. Men nå er jeg redd for at min tilsynelatende meningsfulle renselse kanskje var meningsløs likevel. Tenk om jeg har spylt ut alle eggene... Har hørt til min forskrekkelse at vi kvinner blir født med alle de eggene vi skal ha, og at eggene ikke blir fornyet slik det er med mannens sæd.

Er det noen måte jeg kan finne ut av hvor mange egg jeg eventuelt har igjen? Har jeg ødelagt noe?

Legen min vet ingenting ennå, men hun sier at underlivet mitt er helt fint... i hennes øyne.

Hååååååååper indelig på svar!

--Jente1983

Svar: Kan spyling av underlivet føre til at man skyller ut alle eggene?

Spyling av underlivet er helt trygt - eggene blir ikke skylt bort!
Kvinners indre kjønnsorganer
Det er riktig som du sier at alle kvinner fødes med alle de eggene man noen gang kommer til å trenge. De er altså ferdiglaget i det øyeblikket man fødes, og de lagres umodne i eggstokkene klare til bruk i voksenlivet. Eggene er godt gjemt i eggstokkene og slippes ut bare ett av gangen. Ved eggløsning slippes ett egg ut til den ene egglederen - altså en gang i hver menstruasjonssyklus (dvs vanligvis en gang hver fjerde uke - annenhver gang fra høyre og venstre eggstokk).

Fra egglederen føres egget til livmoren, og mellom livmoren og skjeden er det en trang livmorhalsåpning som også virker som en barriere mot det som måtte komme utenfra. Ved samleie kan sædceller komme seg gjennom denne åpningen og videre gjennom livmoren og eventuelt opp i egglederne. Men skylling av skjeden vil neppe kunne føre til at det som er inne i livmoren blir skylt ut. Det er altså heller ikke der alle eggene ligger "lagret".

Et egg som eventuelt måtte befinne seg i egglederen blir da heller ikke berørt av at skjeden skylles. Og sist, men ikke minst: De eggene som ligger godt forvart i eggstokkene er altså 100% "trygge" - de vil man aldri kunne skylle ut ved å spyle underlivet.

Se også:

--Arne Westgaard, lege


Sist revidert av Arne, 18.2.2010. Sist endret 18.02 2010, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.