Beskjed legen opptatt.png

Forandret lukt på urinen

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Vond lukt fra urinen

Jeg er en jente på 19 år, som har hatt et lite problem med urinen i det siste, den har nemlig fått en veldig sterk og ubehagelig lukt, og jeg lurer på hva dette kan skyldes. Det har vært slik de siste to til tre månedene nå, og har begynt å plage meg en del. Jeg har mensen som vanlig, og ingen sykdommer/plager ellers. Jeg går heller ikke på noen medisiner, men begynte med jerntabletter (og omega 3-kapsler, om det så skulle være relevant) noen uker før dette. Men jeg har nå sluttet med jerntablettene i noen uker, i tilfelle det kan ha en sammenheng, uten noen forbedring. Jeg håper at dere kan hjelpe meg, og på forhånd takk for svar! :)

--Phenobarbidoll

Svar: Urinen lukter annerledes og ubehagelig - hva kan det skyldes?

Urinens lukt blir vanligvis sterkere jo mer konsentrert urinen er. Urinen påvirkes også av substanser i kostholdet og av noen medisiner. Vond lukt i kombinasjon med andre symptomer som sviende vannlating eller uttalt tørste kan være tegn på sykdommer som urinveisinfeksjon eller diabetes.
Vond lukt fra urinen kommer som oftest av at man har drukket lite. Da blir urinen mer konsentrert og lukten derfor mer fremtredende. Stoffet urea, som er et avfallsprodukt i urinen, kan omdannes til ammoniakk under påvirkning av bakterier - for eksempel hvis urinen er konsentrert eller har stått lenge.

Urinen kan også få en kraftigere, søtlig lukt hvis man har diabetes. Typiske symptomer ved diabetes er uttalt tørste og hyppig vannlating som resultat av at man drikker mer enn normalt. Diabetes kan ellers gi få eller bare uspesifikke symptomer, men en blodprøve eller urinundersøkelse hos legen kan enkelt avkrefte diagnosen.

Urin har normalt en nokså klar, gul farge og består av 95% vann. Når urinen er konsentrert, blir den også mørkere. Dette er ikke unormalt. Derimot er Cola-farget eller bukkølsfarget urin et tegn på opphopning av gallefargestoffet bilirubin i kroppen og derfor ikke normalt. Grumsete konsistens er heller ikke normalt. Det kan skyldes dannelse av krystaller i urinen eller være tegn på urinveisinfeksjon, med opphopning av døde celler og bakterier i urinen. Normalt er urinen fri for bakterier. En urinveisinfeksjon med bakterier i urinen skal normalt behandles med antibiotika. Ved stadig tilbakevendende urinveisinfeksjoner kan daglig inntak av tranebærskapsler i visse tilfeller forebygge nye infeksjoner.

En urinveisinfeksjon gir ofte vond lukt og eventuelt grumsete urin, men da har man gjerne også svie ved vannlating, hyppig vannlating og eventuelt feber. Feber er i kombinasjon med urinveisinfeksjon et tegn på at bakteriene har nådd høyere opp i urinveissystemet, og da er det spesielt viktig å kontakte lege for å få nødvendig antibiotikabehandling. Når barn får urinveisinfeksjon og samtidig feber som tegn på slik øvre urinveisinfeksjon, bør det alltid henvises til spesialist for å utelukke underliggende forhold som kunne disponere for tilbakevendende urinveisinfeksjoner.

Vond lukt fra skjeden?

Vond lukt fra urinen kan også forveksles med vond lukt fra skjeden. Forstyrrelser i skjedens bakterieflora kan føre til ubehagelig "fiskelukt" fra skjeden. Dette kalles bakteriell vaginose og forebygges ved blant annet å unngå å bruke såpe når man vasker seg nedentil. Bakteriefloraen kan gjenopprettes med en antibiotikakur med f.eks. Dalacin. Dette er en reseptbelagt medisin, som man enkelt kan få hos sin egen lege. Etter behandling med Dalacin, vil gjerne bakteriebalansen gjenopprettes og den vonde lukten forsvinne.

Vond lukt fra urinen kan også komme selv om man ikke har drukket spesielt lite, og selv om man ikke har en bakenforliggende sykdom. I slike tilfeller kan en uttalt, kanskje ubehagelig lukt fra urinen skyldes overdrevent inntak av vitamin B6-tilskudd, eller fordi man har spist mye asparges.[1] Vond urinlukt kan også skyldes inntak av andre næringsstoffer (for eksempel alkohol, kaffe og løk?[2]).

Mitt råd til deg

Siden du ikke nevner andre symptomer enn vond lukt fra urinen, og siden du har hatt dette problemet i flere måneder, vil jeg ikke tro at den vonde lukten skyldes noe unormalt. Imidlertid bør du sjekke dette ut hos din egen lege ved å levere en urinprøve, samt eventuelt en legetime hvis du skulle ha merket andre symptomer eller være i tvil. Hvis du vet med deg selv at du drikker lite, kan du gjerne forsøke å drikke mer, for eksempel 2-3 liter om dagen.

Ellers må jeg bare nevne at sterk lukt ikke nødvendigvis behøver å bety "vond" lukt - bare så det er nevnt...


--Arne Westgaard, Lege, 12.3.2010

Referanser

  1. Urinalysis: a comprehensive review. Simerville JA, Maxted WC, Pahira JJ. Am Fam Physician 2005;71;1153-62. (→Artikkelen hos utgiver)
  2. Wikipedia: Urine (engelsk artikkel)

Sist revidert av Arne, 12.3.2010. Sist endret 12.03 2010, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.