Beskjed legen opptatt.png

Gravid og magesmerter

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Problemer med blæren?

Hei, jeg er gravid i 20. uke. De siste to dagene har jeg våknet om morgenen med store smerter på venstre side av magen rett over hoften. Hvis jeg ikke husker feil, har jeg hatt lignende smerter når jeg har ventet lenge med å gå på do for å tisse. Men dette var før graviditeten. I det siste har jeg måttet stå opp midt på natten for å gå på do. Men det har jeg ikke gjort de siste to dagene fordi jeg har sovet så godt, noe jeg ikke har gjort på lenge. Kan det ha sammenheng med de smertene jeg har? Det gjør innmari vondt å bevege seg. Håper å få et svar.

--anonym

Svar: Magesmerter under graviditet - ta med urinprøve til legeundersøkelse

Hei, la meg innlede svaret litt mer generelt.

Som hovedregel bør du ha lav terskel for å kontakte helsestasjonen eller legen som har ansvaret for å følge deg opp under graviditeten. Når man er gravid, kan man oppleve at kroppen forandrer seg. Noen symptomer kan da skyldes helt naturlige kroppslige forandringer som finner sted under graviditeten, mens andre symptomer kan være grunn til å kontakte lege. Det kan i blant være vanskelig å vite hvilke av disse symptomene man skal regne for "naturlige" og hvilke man må ta på alvor.

Mitt råd til deg

Generelt vil sterke magesmerter under graviditet alltid være grunn til å kontakte lege for en undersøkelse, i hvert fall når magesmertene oppstår i andre eller tredje trimester. Det er fint hvis du kan ta med deg en urinprøve til denne undersøkelsen. Smerter som forsterkes når man ikke har tisset på lenge, eller generelt smerter forbundet med økt vannlatingstrang eller smerter ved selve vannlatingen, kan skyldes en urinveisinfeksjon. Det beste er da om du kan få samlet en urinprøve fra den første vannlatingen på morgenen (morgenurin), for da er urinen gjerne mer konsentrert enn senere på dagen (og inneholder mer bakterier hvis du har en urinveisinfeksjon, så urinveisinfeksjonen blir dermed lettere å påvise).

Smerter på siden av magen, altså ovenfor hoften, er ikke nødvendigvis en urinveisinfeksjon, men det kan noen ganger være det dersom infeksjonen har spredd seg til de øvre urinveiene, det vil si urinlederen på den ene siden, eventuelt helt opp til nyren. Da kan man ofte også ha vondt i ryggen på den siden, og man har gjerne også feber og kan være betydelig medtatt. Slike øvre urinveisinfeksjoner kalles ofte nyrebekkenbetennelse og er langt mer alvorlig enn en vanlig blærekatarr. I slike tilfeller er det derfor viktig å kontakte lege raskt.

Andre årsaker

Det kan selvsagt også være andre årsaker til magesmertene. Det at smertene forverres av bevegelse peker muligens mer i retning av noe muskulært, med mindre smertene er svært intense og til stede hele tiden. Da kan det være en bukhinnebetennelse, hvilket igjen er langt mer alvorlig og krever øyeblikkelig legeundersøkelse. Kontinuerlige, sterke smerter på venstre side av magen, som forverres ved bevegelse, kan i noen tilfeller være en betennelse i utposninger på tykktarmen (divertikulitt). Det er da også vanlig å ha feber. Tilstanden sees mest hos eldre og gjerne i forbindelse med kronisk forstoppelse. Som du skjønner, er det mindre sannsynlig at det er dette som forårsaker dine smerter, men det er nok også noe som bør utelukkes ved en legeundersøkelse.

Konklusjon

Som du skjønner kan jeg ikke gi deg en sikker diagnose som svar på din melding. Jeg råder deg som sagt til å ringe din lege og be om en undersøkelse så snart som mulig, eventuelt ringe legevakten[1] eller nødnummeret 113 hvis tilstanden forverres akutt.

--Arne Westgaard, lege 12. feb 2009 kl. 13:22 (CET)

Oversikt over alle norske legevakter

  1. Kontaktinformasjon for alle kommunale legevakter i Norge, www.legevakten.no

Sist revidert av Arne, 12.02.2009. Sist endret 8.05 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.