Beskjed legen opptatt.png

Hjelp:Hjelp

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk
Her er nyttig informasjon som du bør lese før du bruker Helseleksikon. Du finner svar på spørsmål om hva Helseleksikon kan brukes til, hvordan du selv kan bidra, hva registrering og opprettelse av brukerkonto på Helseleksikon innebærer, samt hvordan hensyn til personvernet er ivaretatt.

Hvordan bruker jeg Helseleksikon?

Søk etter helseinformasjon ved å bruke søkeruten til venstre på siden. Finner du ingen artikkel som omhandler det du er interessert i, så kan du starte på artikkelen og skrive det du vet om emnet. Redaksjonen og tilknyttede helsepersonell vil da skrive videre på din artikkel slik at den blir en fullverdig artikkel i helseleksikonet. Redigering av artikler i helseleksikonet er enkelt - akkurat på samme måte som i Wikipedia.

Du kan også stille spørsmål til lege forutsatt at du da opptrer anonymt.

Anonym eller ikke-anonym brukerkonto?

For å redigere artikler på Helseleksikon.no må du først opprette en brukerkonto. Du kan opprette to ulike typer brukerkonti:

 • Anonym brukerkonto: Hvis du vil diskutere egne helseforhold, må du opptre anonymt. Den sikreste og beste måten å gjøre det på, er å registrere deg med et brukernavn som ikke røper hvem du virkelig er.
 • Ikke-anonym brukerkonto: Hvis du anser deg som faglig kvalifisert og ønsker å bidra med artikler i helseleksikonet eller besvare medisinske spørsmål fra innsendere, må du logge deg inn med et annet brukernavn og oppgi fullt navn på din egen brukerside, hvor du også bør skrive litt om din faglige bakgrunn.

Du kan godt ha to brukerkonti - hvis du både vil diskutere egne helsespørsmål (anonymt) og besvare spørsmål fra andre (ikke anonymt, som identifisert helsepersonell).

Advarsel, hvis du har to eller flere brukerkonti
Obs: Pass på hvilken konto du er innlogget med når du redigerer artikler! Det er fort gjort å glemme å logge seg ut av den ene kontoen og inn i den andre kontoen hvis man har to ulike brukerkonti og veksler mellom å opptre anonymt og som identifisert helsepersonell. Hvis noen forsøker å sende deg en melding ved å skrive en kommentar på [[Brukerdiskusjon:Mal:CURRENTUSER|din brukerdiskusjonsside]], vil du heller ikke få beskjed om det hvis du er innlogget med din andre brukeridentitet.

Hvordan starter eller redigerer jeg en artikkel i Helseleksikon?

Oppretting og redigering av artikler i Helseleksikon skjer på samme måte som i f.eks. Wikipedia.

Klikk her for å lese mer om hvordan du starter eller redigerer en artikkel i Helseleksikon.

Hvorfor må jeg være anonym når jeg skriver om min egen helse i Helseleksikon?

For at ikke andre skal få kjennskap til sensitive helseopplysninger om deg, må du opptre anonymt når du oppgir helseopplysninger om deg eller andre du kjenner. Det er ikke tillatt å bruke dette nettstedet til å legge ut sensitive opplysninger om navngitte og/eller identifiserbare personer.

Hvordan sikrer jeg meg mot å røpe min identitet når jeg bruker Helseleksikon?

 • Registrer deg med et brukernavn som ingen andre kan forbinde med verken deg eller en annen navngitt person. Eksempler på gode brukernavn: "stjernen", "mikko", "fanta", etc.
 • Ikke oppgi navnet ditt, fødselsdatoen eller andre personopplysninger i dine innlegg.

Hvilke opplysninger om meg selv blir lagret på Helseleksikon?

 • Alle dine redigeringer lagres i historikken for hver enkelt artikkel (se også [[Spesial:Bidrag/Mal:CURRENTUSER|oversikt over egne bidrag]]).
 • Ved registrering kan du også velge å oppgi din e-postadresse, men dette lagres skjult i systemet slik at ingen andre får tilgang til denne informasjonen. E-postadressen blir kun brukt til administrative formål, for eksempel hvis du glemmer ditt passord.
NB! Brukere som røper sin identitet eller på annen måte misbruker Helseleksikon, kan utestenges fra nettstedet, og all informasjonen som denne brukeren har lagt til vil kunne fjernes fra Helseleksikon.

Hvordan kan jeg kommunisere med andre brukere av Helseleksikon?

 • Du kan stille spørsmål og skrive kommentarer til andre brukere ved å legge til en kommentar på deres brukerdiskussjonsside.
OBS: Vær høflig, vis hensyn!
 • Du kan ikke sende e-post til andre brukere via Helseleksikon. Du skal heller ikke sende e-post med spørsmål om egen helse til redaksjonen.

Hva er fordelen med å oppgi e-postadressen ved brukerregistrering på Helseleksikon?

 • Velger du å registrere din e-postadresse, kan du angi om du vil ha automatiske meldinger per e-post når andre redigerer artikler du er interessert i.
 • Din e-postadresse kan også komme til nytte hvis du skulle glemme passordet ditt. Du kan da be om å få det tilsendt på nytt per e-post.
OBS: Din e-postadresse er skjult i systemet, og andre får ikke tilgang til denne informasjonen. Den blir ikke brukt til noe annet enn administrative formål.
 • Det er valgfritt om du vil registrere din e-postadresse eller ikke.

Kan jeg stille spørsmål til helsepersonell via min brukerside på Helseleksikon?

 • Still spørsmål til helsepersonell ved å følge bruksanvisningen på oversiktssiden for medisinske spørsmål.
 • Du kan også stille spørsmål knyttet til en enkelt artikkel. Trykk på  Diskusjon -fanen for hver enkelt artikkel.
 • Så lenge du opptrer anonymt, kan du selvsagt også diskutere egen helse (og stille spørsmål) via [[Brukerdiskusjon:Mal:CURRENTUSER|din egen brukerdiskusjonsside]]. Men den beste måten å stille medisinske spørsmål er ved å følge bruksanvisningen på oversiktssiden for medisinske spørsmål.
 • Vi garanterer ikke at du vil få svar på dine spørsmål. Redaksjonen vil forsøke å følge med på alle kommentarer, innlegg og spørsmål både i artikler som redigeres, og på brukerdiskusjonssidene, men vi kan altså ikke garantere at vi oppdager eller rekker å svare på alle spørsmål eller henvendelser. Spørsmål/svar blir også prioritert etter hva som antas å ha størst generell informasjonsverdi for brukere av Helseleksikon.
 • NB: Bruk aldri Helseleksikon på annen måte enn som rådgivende helseinformasjon.
  Helseleksikon skal ikke erstatte en vanlig legekonsultasjon.
  Forhør deg alltid med din egen lege før du tar viktige beslutninger om egen helse.

Mer nyttig informasjon for deg som ønsker å legge til informasjon

Velkommen som bruker av Helseleksikon!

Hilsen redaksjonen