Beskjed legen opptatt.png

Hjerteklapp, er det farlig

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Er hjerteklapp farlig?

Hei

Jeg kan begynne med å fortelle at jeg er ei jente på 31 år, og for to år siden var jeg igjennom en slankeoperasjon (gastric bypass). Jeg har gått ned fra 153 kg til 86 kg, og jeg trives utrolig god med mitt nye jeg. I ettertid har jeg slitt med magesmerter som i ettertid viste seg å være en sammenvoksning på tarmen. Dette ble oppdaget da jeg hadde tarmslyng for 1,5 år siden. Jeg sliter og en del med nakkesmerter, har fått påvist nakkeprolaps. Etter at jeg var hos en spesialist for å få vurdert operasjon av nakken, har jeg nå begynt å få en del hjerteklapp. De kan være ganske kraftige og jeg blir aldeles utslitt av dem. En dag for et par mndr siden kom jeg på jobb og var helt hvit i ansiktet, og jeg var helt utslitt av det kraftige hjerteklappet jeg hadde. Jeg begynner å bli ganske bekymret pga at store deler av familien min på pappa sin side sliter med hjerteproblemer... Pappa har vært igjennom en elektrosjokk operasjon (tror det var det han kalte det [trolig elektrokonvertering, red. anm.]), og han begynner å å bli ganske bekymret for meg siden det er så mange i familien hans som sliter med dette, og noen har dødd pga hjertesvikt osv. Jeg lurer litt på om disse hjerteklappene kan være farlig, med tanke på at det er mange i familien med hjerteproblemer, om det evt har en sammenheng med vektnedgangen og stress (jobber i en butikk hvor det er mye stress hver dag) og evt med astmaen. Jeg røyker dessverre,og jeg vet at det ikke er bra når man har astma, og lurer på om det og kan være en grunn til hjerteklappene???

Håper virkelig på noen råd og svar

mvh

Sso

Svar: Hjerteklapp kan være farlig, spesielt om du er disponert for atrieflimmer

Hei Sso

På bakgrunn av det du skriver kan det tenkes at du har såkalt atrieflimmer. Du er nokså ung for å få dette, men din fars hjertesykdom og det at du røyker kan disponere for atrieflimmer. Samlet sett kan det også tenkes at de øvrige sykdommene du nevner kan gi økt risiko for en slik tilstand, selv om de tidligere sykdommene du har vært igjennom ikke gir høy risiko for atrieflimmer hver for seg. Du kan imidlertid også ha helt uskyldig hjertebank av andre årsaker, eller du kan ha en ledningsforstyrrelse i de elektriske kretsene i hjertet. I alle tilfeller bør du kontakte din fastlege og be om å få utført en undersøkelse av hjertet for å utelukke at du har f.eks. atrieflimmer eller en annen tilstand som krever behandling.

Atrieflimmer

Noen ord til om atrieflimmer. Ofte kalles dette bare hjerteflimmer (eller flimmer) på folkemunne, selv om hjerteflimmer i grunnen kan bety mer enn bare atrieflimmer.

Hva skjer ved atrieflimmer?

Som du sikkert vet er hjertet en nokså spesialisert muskel. Hjertets rytmiske sammentrekninger (pulsen) pumper blodet rundt i kroppen, og hvis hjerterytmen blir forstyrret, kan blodsirkulasjonen også bli forstyrret. Atrieflimmer er en tilstand der den regelmessige, rytmiske hjertekontraksjonen kommer ut av kontroll og blir uregelmessig, gjerne kaotisk - ofte også nokså rask - fordi celler i hjertets forkamre fyrer av ukontrollert. En slik "avfyring" dreier seg egentlig om en elektrisk utladning av en celle i forkammeret (atriet), og slike mikroskopiske utladninger forplanter seg gjennom hver av de spesialiserte hjertecellene i forkammeret videre til ledningsfibrene mellom forkamrene og hjertekamrene. Deretter ledes den elektriske strømmen videre gjennom hjertekamrene og stimulerer til en full hjertekontraksjon (puls) som pumper blodet ut av hjertet.

Hvorfor er atrieflimmer farlig?

Fordi avfyringssignalet ved atrieflimmer kommer helt ute av kontroll, blir rytmen ofte helt kaotisk og altfor rask. Det kan føre til at hjertet ikke rekker å fylle seg tilstrekkelig mellom pulsasjonene, og ved svært rask atrieflimmer kan derfor blodforsyningen til viktige organer i visse situasjoner bli utilstrekkelig. Dårlig blodflyt i forkamrene kan også gi turbulens, som i sin tur kan føre til dannelse av koagler (tromber, levret blod) som kan føres med blodstrømmen og gi blodpropp (emboli) i form av f.eks. drypp eller hjerneslag.

Behandling av atrieflimmer

Atrieflimmer er derfor en tilstand man gjerne forsøker å behandle. Hvis mulig, gir man et elektrisk sjokk til hjertet (elektrokonvertering) i håp om å slå ut cellene som fyrer ukontrollert slik at de cellene som normalt kontrollerer hjerterytmen (celler i den såkalte SA-knuten, spesialiserte celler i forkamrene) kan overta styringen over hjertekontraksjonene. Hvis man ikke lykkes med det, eller hvis slik behandling ikke er gjennomførbart som følge av andre, medisinske årsaker, gis det ofte medisiner for både å dempe den raske hjerterytmen og for å tynne ut blodet slik at det ikke skal koagulere så lett.

Råd til deg i tilfelle du har atrieflimmer

Jeg har derfor to viktige råd å gi deg: For det første bør du kontakte din egen lege og be om en hjerteundersøkelse. Hvis hjerteklappet er noe som bare opptrer anfallsvis, vil din lege sannsynligvis ikke nøye seg med en enkelt registrering av hjerterytmen, men også utstyre deg med et måleapparat du kan ha på deg noen døgn og som kan registrere hjerterytmen også om du får et slikt hjerteklappanfall når du f.eks. sitter hjemme eller er i en slik stresset situasjon som du nevner kan utløse din hjerterytmeforstyrrelse.

Det andre rådet jeg vil gi deg er at du ikke behøver å fortvile selv om jeg i dette svaret sier du kan ha atrieflimmer, for det er slett ikke sikkert, og selv atrieflimmer finnes det botemidler for - som nevnt over.


Med vennlig hilsen

--Arne Westgaard, lege 26. okt 2008 kl. 23:30 (CET)