Beskjed legen opptatt.png

Magesmerter

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Akutte magesmerter

Hei. Jente, 21 år.

Jeg har sterke magesmerter som forverres når jeg står oppreist eller beveger meg. Hvor lenge jeg kan stå oppreist før smertene kommer, kan variere fra alt mellom 2 min. til 30 min. Hva kan dette skyldes?

Har for 2 mnd siden sluttet på antidepressiva (Efexor, Seroquel), men går fortsatt på Lamictal.

--Loolly

Svar: Akutte magesmerter som forverres ved bevegelse må tas alvorlig

Sterke magesmerter som forverres når man står oppreist eller beveger seg, kan skyldes bukhinnebetennelse. Dette er i så fall et tegn på alvorlig utvikling av tilstander som blindtarmbetennelse, svangerskap utenfor livmoren m.m. Du bør kontakte legevakten (eller ambulanse) øyeblikkelig.

Hvis symptomene er alvorlige, kontakt legevakten, eller ring 113

Slik du beskriver tilstanden, høres det ut som du kan ha en alvorlig bakenforliggende årsak til magesmertene. Det må ikke nødvendigvis feile deg noe alvorlig, men det kan først avklares når en lege har undersøkt magen din.

"Kirurgiske" årsaker til magesmerter

Hos unge voksne er blindtarmbetennelse den hyppigste kirurgiske årsaken til magesmerter. Med kirurgisk årsak til magesmerter mener man at den bakenforliggende tilstanden ofte gjør det nødvendig å operere magen. Hos kvinner i fertil alder (dvs kvinner som har menstruasjon og derfor er i fruktbar alder, altså mellom ca 13 og 50 år) bør man også utelukke graviditet og ikke minst svangerskap utenfor livmoren (ekstrauterin graviditet).

"Medisinske" årsaker til magesmerter

Hvis det derimot er en medisinsk årsak til magesmertene (dvs at tilstanden vanligvis ikke gjør det nødvendig å operere), er gallestein, urinveisinfeksjon og tarminfeksjoner blant de hyppigste årsakene, men listen over mulige årsaker er veldig lang, og diagnosen kan ikke stilles uten at en lege har spurt deg ut om symptomene og undersøkt magen din.

Ring legevakten - eller 113 (ambulanse) hvis du trenger øyeblikkelig hjelp.

Hva innebærer en mageundersøkelse hos lege?

En mageundersøkelse innebærer i slike tilfeller at legen kjenner på magen din for å vurdere om den er stram eller øm, lytter med stetoskopet etter tarmlyder, samt måler kroppstemperaturen din m.m. Det vil ofte være naturlig også å ta noen enkle blodprøver for å vurdere om for eksempel CRP (hurtigsenkningen), blodsukker, blodprosenten (hemoglobin, Hb), leukocytter (hvite blodceller) er normale.

Hva skyldes magesmertene, og hvilken behandling trenger du?

Magesmertene har sannsynligvis ingenting med medisinene dine å gjøre (selv om noen medisiner også kan gi akutte magesmerter). Det er altså umulig å avgjøre hva som kan være årsaken til akutte, kraftige magesmerter uten at en lege foretar en grundig utspørring av symptomene og undersøker magen som beskrevet over.

Generelt er det foruroligende at du merker forverring når du strekker på magen og når du beveger deg, og at det ser ut til at smertene er kontinuerlige (dvs at smertene kjennes mer eller mindre hele tiden) og at de har kommet nokså akutt (eller at sykdomstilstanden har forverret seg nokså akutt). Dette kan tyde på bukhinnebetennelse (peritonitt), i hvert fall hvis smertene er sterke og du samtidig kjenner frysninger eller har målt feber. Bukhinnebetennelse sees som sagt hvis for eksempel blindtarmen sprekker, og bukhinnebetennelse er generelt tegn til alvorlig forverring av mange ulike akutte tilstander i magen.

Hvis legen mistenker akutt bukhinnebetennelse, vil det normalt være nødvendig med kirurgisk operasjon som øyeblikkelig hjelp for å reparere det som har gått galt, enten det dreier seg om en sprukken blindtarm, en torkvert eggstokk (dvs at eggstokk og tilhørende eggleder har dreiet om sin egen akse og dermed avsnørt blodforsyningen til eggstokken), en sprukken galleblære (som kanskje har vært betent, eventuelt som følge av gallestein) - bare for å nevne noen eksempler. Det er imidlertid svært mange ulike årsaker til akutte magesmerter med bukhinnebetennelse.

Hos unge voksne er det altså blindtarmbetennelse (appendisitt) som er den hyppigste kirurgiske årsaken til magesmerter, men gynekologiske årsaker må heller ikke glemmes. Hos kvinner som kan tenkes å være gravide hører det også med å utelukke graviditet komplisert ved for eksempel svangerskap utenfor livmoren (ekstrauterin graviditet). I slike tilfeller kan øyeblikkelig operasjon være livreddende.

Hvis det viser seg at tilstanden er mindre alvorlig, er for eksempel gallesten, nyresten, urinveisinfeksjon eller mindre akutte gynekologiske tilstander vel så sannsynlig.


--Arne Westgaard, lege, 6.7.2010Sist revidert av Arne, 6.7.2010. Sist endret 6.07 2010, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.