Beskjed legen opptatt.png

Hodepine, brystsmerter, neseblødning og hjerteproblemer

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Smerter i hode/øye/bryst, nummen munn, neseblødning, overvekt, mor hjerteproblemer

Hei

Jeg bruker å ha vondt i hodet (ganske ofte), har vondt i høyre øyet, og høyre siden av munnen min er nummen. Vært sånn nå i flere uker. Får neseblødning også - enkelte ganger (ikke så veldig ofte). Forrige uke stakk det i høyre siden i nærheten av hjertet. Først trodde jeg kanskje jeg har slått meg i ribbeina, men det gjorde jeg altså ikke.

Vet ikke hva det var, men det var ikke behagelig. Enkelte ganger, når jeg bøyer meg framover, da føler jeg igjen den stikkende følelsen i venstre siden.

Mor mi hadde hjerteproblemer (flere typer) og døde i en alder av 56 av et hjerte som var tre ganger større enn vanlig. Jeg er 30 og overvektig, kvinne. Er det alvorig? Må jeg gå te lege? Jeg vil helst ikke.

takk for meg (anonym)

Svar: Du nevner en rekke symptomer som i første omgang virker uspesifikke og trivielle, men samtidig så har du en økt arvelig sykdomsbelastning. I sum vil jeg anbefale deg å gå til lege og få en "hel-sjekk" og hjelp til å legge et godt grunnlag for mangeårig god helse.

Tillat meg å oppsummere symptomene dine:

  • Hodepine (hyppig)
  • Vondt i høyre øyet
  • Nummen høyre siden av munnen
  • Neseblødning (ikke så ofte)
  • Stikking i høyre siden av brystet (en gang i forrige uke)
  • Mor hjerteproblemer, døde i ung alder av hjertesykdom, stort hjerte
  • Overvektig, 30 år, kvinne, alvorlig?
  • Kontakte lege?

En fellesnevner for punktene over er at symptomene du nevner er vanlige, uspesifikke og ikke først og fremst uttrykk for alvorlig sykdom. Din mors hjertesykdom er nok en arvelig belastning du bør ta hensyn til. Overvekt er heller ikke gunstig for helsa. Jeg ser gjerne at du kontakter lege for en generell sjekk og for å få råd om hvordan du best mulig skal legge strategien og grunnlaget for en mangeårig god helse.

Så litt mer om de enkelte punktene.

Hodepine

Hodepine er et alminnelig symptom som de fleste opplever fra tid til annen. Ettersom hvordan hodepinen arter seg (kortvarig/langvarig, hele eller halve hodet, ledsagende kvalme, lysskyhet eller andre symptomer etc) kan man symptomatisk klassifisere hodepinen som blant annet en av følgende typer:

Vondt i øyet, i forbindelse med hodepine?

Smerter i øyet kan være et alvorlig symptom, for eksempel ved grønn stær, men slik du beskriver det, oppfatter jeg det som øyeplagene er sporadisk inntreffende og kanskje i forbindelse med hodepinen. Det kunne da indikere for eksempel at hodepinen hadde karakter av klasehodepine eller migrene, men det er også andre årsaker til at øyet i blant kan være ømt og ubehagelig. Hvis du bruker kontaktlinser og kan tenkes å ha fått en infeksjon på hornhinnen, bør du for all del heller bruke briller og helst kontakte lege for å få avklart tilstanden. Men når alt dette er sagt, ubehag i øynene er i aller høyeste grad et alminnelig og uspesifikt symptom som vanligvis ikke representerer noe alvorlig. Er du i tvil, kontakt legen din.

Nummen i munnviken

Dette er også et uspesifikt symptom som kan henge sammen med blant annet tørre lepper, forkjølelsessår (angulær cheilitt), stress, vitaminmangel (B-vitaminer), jernmangel, samt mye annet. I seg selv er vanligvis nummenhet i munnviken et uskyldig symptom, og det bør ikke være grunn til å kontakte lege ene og alene av denne grunn. Men i sammenheng med andre symptomer kan det likevel være aktuelt å spørre legen om råd ved nummenhet i munnviken.

Sporadisk neseblødning

Sporadisk neseblødning er svært vanlig og henger som oftest sammen med at blodårene i den fremre delen av neseskilleveggen er svært nære slimhinnens overflate, slik at det lettere blør fra dem om trykket i blodårene øker (f.eks. når man snyter seg eller presser på do) og spesielt når neseslimhinnen er sår som for eksempel ved forkjølelser. De fleste trenger ingen spesiell behandling med mindre neseblødningen er såpass kraftig eller hyppig at det i seg selv er en plage. Hvis du alltid får neseblødning fra bare det ene neseboret, kan det imidlertid være grunn til å ta kontakt med legen din for å få utelukket en bakenforliggende tilstand som trenger behandling.

Sporadisk stikking i brystet

Sporadisk stikking i brystet er også et uspesifikt symptom som vanligvis ikke representerer en alvorlig sykdom. Hvis du for eksempel skulle få feber eller pustebesvær, eller alarmsymptomer som blodig hoste, uforklarlig vekttap og nedsatt allmenntilstand, er det imidlertid best å kontakte lege.

Arvelig belastet for hjertesykdom?

Hvis din mor døde av hjertesykdom i 50-årsalderen, kan det bety at du også har en økt risiko for hjerte-/karsykdommer. Det betyr at du allerede nå bør legge deg til en sunn livsstil. I noen tilfeller kan det være aktuelt å starte med forebyggende behandling med for eksempel blodtrykkssenkende eller kolesterolsenkende medisiner for å unngå de samme plagene som din mor hadde. Legen din vil kunne gi deg gode råd om hvordan du best bør gå frem for å sikre deg en mangeårig og sykdomsfri tilværelse.

Overvekt

WHO (verdens helseorganisasjon) har definert overvekt som vår tids største globale helseproblem. Det kan være mange grunner til at man blir overvektig, men det vanligste er nok at tilgangen til mat er for god og at man ikke er tilstrekkelig fysisk aktiv. Mange trives med noen kilo ekstra, og det er helt klart en skjønnsmessig vurdering hvor mange kilos overvekt som må til før det kan sies å være et helseproblem. Generelt vil jeg anbefale deg å sette deg mål om hvor mye du ønsker å veie og så legge en tidsplan for hvordan du skal nå dette målet. Hvis du vil ha hjelp til å planlegge kostholdet og råd om fysisk aktivitet, kan du gjerne kontakte legen din, som eventuelt også kan henvise videre til ernæringsfysiolog og fysioterapeut for ytterligere rådgivning. I svært alvorlige tilfeller er operasjon også en mulighet.

Bør du kontakte lege?

I sum mener jeg at dine symptomer kvalifiserer til at du går til fastlegen for å diskutere helsespørsmålene du bringer opp og hva som bør være den beste strategien videre. Det kan hende at din lege vil gi deg noen generelle råd og hjelpe deg til å legge en plan for hvordan du best mulig skal gå frem for å ta vare på helsa. Jeg kan tenke meg at det deretter vil være hensiktsmessig med for eksempel halvårlige kontroller for å se hvordan du klarer å gjennomføre de planene du har lagt og med tanke på kontroll av blant annet blodtrykk og generelle blodprøver.

Lykke til!

--Arne Westgaard, lege 9. des 2008 kl. 11:45 (CET)