Beskjed legen opptatt.png

Kondomet sprakk - er Norlevo effektivt

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Norlevo-tablett

Hei! Jeg tok en Norlevo-tablett på lørdags kveld, to timer etter at kondomet sprakk. Jeg har tatt denne tabletten før, for nesten 3 mnd siden, og har hatt regelmessig mens. Er det sånn at om man får mens en uke etter man har tatt Norlevo-tabletten, så tyder det på at den har funket?

Det er vel sånn at om du spyr ut tabletten innen en time senere, burde du ta en ny. Jeg spydde den ikke ut igjen, men jeg bæsja 6 timer senere. Er det da fare, eller går det bra? Håper på svar fortest mulig.

Jeg går også ofte og tenker på at jeg kanskje er gravid.. Mange sier jeg bare innbiller meg det. Det er vel ikke noen sjanse for at jeg er gravid når jeg har regelmessig mens? -tusen takk:)!

--Mari123

Svar: Kondomet sprakk, og jeg var på do etter å ha tatt Norlevo - kan jeg være gravid?

Norlevo er en hormontablett som kan tas inntil 72 timer etter ubeskyttet samleie (f.eks. hvis kondomet sprekker) og vil da som oftest hindre eggløsning. I noen tilfeller kan det også hindre et befruktet egg i å feste seg. Norlevo erstatter ikke annen prevensjon, men kan brukes i de tilfellene hvor prevensjonsmiddelet har sviktet, for eksempel hvis kondomet sprakk.

Du stiller egentlig tre spørsmål:

1. Hvis man får menstruasjon en uke etter å ha tatt Norlevo, er dette da et tegn på at tabletten har virket som den skulle?

  • Svar: Menstruasjon en uke etter samleie tyder på at du ikke er blitt gravid, spesielt hvis mensblødningen var normal og kom på forventet tidspunkt. Er du i tvil, kan du likevel ta en graviditetstest, men graviditet er svært lite sannsynlig i ditt tilfelle.

Egentlig er altså svaret på spørsmålet ditt nei, fordi det ikke er Norlevo som har hatt effekt denne gangen, men selve det at samleiet fant sted på et tidspunkt du uansett ikke kunne ha blitt gravid. Men det var uansett riktig av deg å ta Norlevo da du oppdaget at kondomet sprakk, for selv kvinner med regelmessig menstruasjon kan ha forsinket eggløsning fra tid til annen.

2. Blir effekten av Norlevo dårligere hvis man har avføring kort tid etter at man tok tabletten?

  • Svar: Nei, i hvert fall ikke hvis avføringen hadde normal konsistens. Hvis man har kraftig diaré, så kan nok opptaket av medisiner være dårligere, men selv i slike tilfeller anbefales man å ta kun én tablett Norlevo som beskyttelse mot ubeskyttet samleie. (Hvis man kaster opp innen tre timer etter å ha tatt tabletten, anbefales man imidlertid å ta en ekstra tablett for å sikre tilstrekkelig opptak av hormontabletten i kroppen, men i alle andre tilfeller skal man kun ta én tablett.)

3. Kan man være gravid hvis man har regelmessig mens?

  • Svar: Nei, hvis du har regelmessig og normal mens og for øvrig ingen andre symptomer på graviditet eller sykdom, så er det svært usannsynlig at du skulle være gravid. Hvis du er i tvil, er det imidlertid en enkel sak å ta en gravitest.

Se også: Befruktning, graviditetstest og menstruasjonssyklus

--Arne Westgaard, lege


Sist revidert av Arne. Sist endret 19.04 2018, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.