Beskjed legen opptatt.png

Kronisk bihulebetennelse, allergi og magesmerter

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Kronisk bihulebetennelse?

I natt fikk jeg en reaksjon som skjer annenhver måned - eller med lengre tid mellom. Det har foregått helt siden jeg hadde bihulebetennelse sommeren 2007. Det som skjer, er at jeg får veldig vondt i magen, og deretter har jeg både diaré og oppkast (dette varierer, noen ganger får jeg begge deler og andre ganger klarer jeg å presse alt ut den ene veien), jeg blir kritt hvit i ansiktet mitt og blir generelt veldig dårlig. Etter å ha gått på do tre ganger (typisk), så begynner jeg å fryse veldig mye og tar Paracet tabletter. Dagen etter er jeg frisk igjen. Det skjer for det meste om nettene, men av og til om dagen også. I tillegg har jeg problemer med fordøyelsen til vanlig (men dette kan komme av lockfoot syndrom).

Andre ting jeg kan nevne er at jeg har pollenallergi. Jeg har hatt tette nesebor så lenge jeg kan huske. Det føles som om jeg alltid puster bare med det ene neseboret. Og ofte kommer det litt blod i nesen, kanskje pga såre slimhinner? Jeg har mye slim nedover i halsen og blir ofte hes uten å være forkjølet. Av og til får jeg småhosting. Jeg har også ekko i det ene øret når jeg går tur, trener eller er ute i vind. Dette har jeg hatt i ca. fire år.

Jeg sliter også med hodepine en del - i pannen. Og svimmelhet, følelse av blackout når jeg reiser meg (har ikke lavt jerninnhold, det har jeg sjekket meg for). Jeg føler også trykk mellom øyenbrynene mine. Slekten min - for eksempel mor, tante og mormor - sliter også med bihulene. I tillegg hadde søstera mi på 14 nå nettopp akutt bihulebetennelse ... Jeg lurer på om jeg kan ha kronisk bihulebetennelse?

Jeg har prøvd å fullføre videregående skole to ganger til nå, men blir så sliten.. og har en del humørsvingninger. Lurer på om dette kan ha sammenheng med kronisk bihulebetennelse?

Håper på svar raskest mulig. Grunnen til at jeg sender inn her er pga jeg vil høre om det er noen grunn til å gå til lege og få det sjekket opp... jeg vil liksom ikke føle meg dum og komme dit med småproblemer...

Hilsen jente, 19 år

Svar: Kronisk bihulebetennelse, allergi og magesmerter - er det noen sammenheng?

Bihulebetennelse forårsaker vanligvis ikke magesmerter. Dine akutte magesmerter som ledsages av diaré og oppkast, har sannsynligvis sammenheng med dine mer kroniske fordøyelsesplager. De fleste kroniske fordøyelsesplager hos unge voksne skyldes en funksjonell forstyrrelse som i seg selv ikke er en sykdom, men som kan være en betydelig plage. Når symptomene først og fremst er knipsmerter i magen, avføringsforstyrrelse og luftplager, kaller man det gjerne irritabel tarm-syndrom. Men før man stiller denne diagnosen, må man utelukke andre somatiske tilstander som kan gi lignende plager, for eksempel kroniske betennelsestilstander i tarmen. Som ledd i utredningen gjør man vanligvis klinisk undersøkelse og blodprøveanalyse, eventuelt også supplerende undersøkelser som f.eks. gastroskopi og/eller koloskopi.

Kroniske, tilbakevendende mageplager kan også ha sammenheng med allergi. Du nevner at du har pollenallergi, og ofte har pollenallergikere også allergi mot matemner som for eksempel sitrusfrukt. Du kan være mer følsom for mat du normalt ikke reagerer på når du er midt inne i pollensesongen. Vanlige allergimedisiner i form av antihistamintabletter eller kortison kan da hjelpe mot slike plager, i tillegg til at dette kan hjelpe mot tette bihuler og øreganger og andre symptomer du måtte ha som følge av allergi. Både bihuleplagene, hodepine, svimmelhet, slim nedover halsen, heshet, småhosting og ekko i øret kan forårsakes eller forverres av allergi, så det er verd å prøve om allergitabletter og/eller kortison hjelper mot disse plagene.

Man kan definitivt bli sliten av å gå rundt med kroniske plager. Jeg råder deg til å oppsøke fastlegen og be om hjelp til å finne ut av hva som best kan hjelpe deg til å føle deg mer opplagt og mindre plaget. Forhåpentligvis går det da lettere å gjennomføre utdannelsen også.

Tips: Hvis du trenger råd om støtteordninger og generelle tips for gjennomføring av utdannelsen ved kroniske plager, kan du vurdere å kontakte sosionom. Dette er en fagperson som har spesiell kompetanse på å gi råd i slike tilfeller.

Lykke til!

--Arne Westgaard, lege 31. mai 2009 kl. 20:07 (CEST)


Sist revidert av Arne, 31.5.2009. Sist endret 1.06 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.