Beskjed legen opptatt.png

Kroppstemperatur hos barn

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Kroppstemperatur hos barn

Er 35,8 grader normalt på barn?

--anonym

Svar: Hva er normal kroppstemperatur hos barn? Er 35,8 grader unormalt?

Hvis barnet ditt ikke har noen kjent sykdom og ellers virker i fin form, er sannsynligvis en måling av kroppstemperaturen på 35,8 ikke uttrykk for at noe er galt.

Normal kroppstemperatur er vanligvis 36 grader Celsius eller høyere, men har du for eksempel husket at du må legge til omtrent en halv grad hvis temperaturen er målt under armen eller i øret?

"Tempen" kan altså måles i munnen, armhulen, endetarmen eller øret. Endetarmstemperaturen regnes som den mest presise, og ved måling av kroppstemperaturen et av de andre stedene er det vanlig å legge til 0,3-0,5 grader.

Kroppstemperaturen hos friske mennesker kan variere, men er gjerne i området 36,0-37,9. Tempen er ofte noe høyere om kvelden enn om morgenen. Temperatur lavere enn 36 grader kan skyldes en feilmåling eller tilfeldig variasjon, men det kan også skyldes nedkjøling ved for eksempel bading i kaldt vann. Jeg forutsetter selvsagt at du har målt tempen på et barn som ikke er tydelig avkjølt etter for eksempel å ha blitt hentet opp fra en ufrivillig dukkert i iskaldt vann ...! Ved nedkjøling bør man varme opp forsiktig for å unngå for rask temperaturøkning, som kan være risikabel for blant annet hjertet - ring medisinsk nødhjelp på 113! Temperatur høyere enn 38 grader skyldes vanligvis en infeksjon med for eksempel et virus eller en bakterie.


--Arne Westgaard, lege 18. jan 2009 kl. 23:16 (CET)


Sist revidert av Arne, 18.01.2009. Sist endret 8.05 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.