Beskjed legen opptatt.png

Kul bak brystvorte på 8 år gammel jente

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Kul i brystet hos 8 år gammel jente

Har oppdaget en kul bak brystvorten på den ene puppen til dattera mi. Hun klaget over vondt der. Det er stor forskjell på puppene. Både ser og kjenner forskjell. Hva kan dette være? Hun er jo bare 8 år. Hormoner?

Hilsen S.H.

--S.H

Svar: Kul i brystet hos unge jenter - tidlig tegn på pubertetsutvikling

Øm kul i det ene brystet er vanlig når jenter nærmer seg puberteten.
Både gutter og jenter kan merke hormonbetingede forandringer i brystkjertelvevet. Hos jenter er det ikke uvanlig at de får en øm kul i det ene eller begge brystene når de nærmer seg puberteten, gjerne allerede i 8-årsalderen.

Hos gutter er det vanligere å få en slik øm kul i ett eller begge bryster noen år senere, omkring 14-årsalderen. Hos begge kjønn er dette uttrykk for normal kjønnsutvikling. Guttene kan få litt "pupper" i en periode av puberteten, men det er ikke noe å bekymre seg over, i og med at dette går tilbake etter en tid (gjerne noen måneder).

Kul i brystet er jo ellers noe man forbinder med godartede eller ondartede svulster. Brystkreft i denne aldersgruppen er imidlertid svært usannsynlig, og du bør ikke ha noe å bekymre deg for med hensyn til din datter. Hvis hun mot formodning skulle få feber eller kulen bare vokser, så bør du nok for sikkerhets skyld kontakte lege.


--Arne Westgaard, lege, 8.3.2010Sist revidert av Arne, 8.3.2010. Sist endret 9.03 2010, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.