Beskjed legen opptatt.png

Larve i nøtter

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Larve i nøtter

Hei, etter å ha spist en god del nøtter og tørket frukt oppdager jeg en larve og veldig mye larveegg lenger nede i begeret. Larven var liten, hvit og med en mørk tupp. Dersom jeg har fått i meg larve/larveegg, er det noe jeg bør gjøre?

--anonym

Svar: Farlig å spise larver eller mark fra frukt og nøtter?

Inntak av mark, orm eller larver, og larveegg, fra frukt og nøtter regnes som helt ufarlig. Det er ikke noe spesielt du behøver å gjøre med at du kanskje har fått i deg larver eller larveegg. Du kan ta det helt med ro.

Larver, mark, innvollsorm eller larver - det dreier seg om parasitter, altså organismer (større enn virus og bakterier) som lever i andre organismer (verten). Parasitter som har mennesker som vert, kalles helminter. "Infeksjon" med parasitter kalles infestasjon. Larver i frukt og nøtter vil normalt ikke være av den typen som kan starte en livssyklus i mennesker.

I Norge er ikke infestasjoner noe stort problem - det er vanligvis bare barnemark som gir "mark i magen" (infestasjon med innvollsorm). Innvollsormer hos mennesker er enten flatormer (ikter), bendelorm eller rundormer, og barnemark tilhører rundormene.

Hvis man har vært i utlandet, er det også noen andre typer innvollsorm man få i seg, enten gjennom forurenset mat og drikke eller ved at parasitter trenger gjennom huden. Spesielt i u-land/tropiske områder kan man få infestasjon med hakeorm, spolorm, schistosomaorm og bendelorm.

--Arne Westgaard, lege 31. mai 2009 kl. 16:19 (CEST)


Sist revidert av Arne, 15.8.2009. Sist endret 16.08 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.