Beskjed legen opptatt.png

Lyskebrokk etter benkpress

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Lyskebrokk

Hei

Har gått sykemeldt i 3 måneder, og i dag fikk jeg vite at det ikke er noe galt med meg. Det hele begynte med en liten benkpressulykke, og jeg måtte reise meg opp med vektene over meg. Fikk veldig vondt i lysken og hovnet kraftig opp.

Har vært hos flere leger, inkludert kirurg, og til MR-røntgen. Først fikk jeg diagnosen lyskebrokk, men kirurgen avkreftet det siden jeg ikke hadde noen brokkport. Han mente det kunne være avrevet muskelfeste. MR viste ingenting. Har nå blitt sendt til fysioterapeut.

Slik arter plagene seg:

  • Helt god om morgen, ingen hevelse eller noe.
  • En halvtime etter at jeg har spist hovner jeg kraftig opp og får vondt.
  • Har tatt av meg over 20 kg på 3 måneder.
  • Hvis jeg løfter, går eller gjør noe som helst, hovner jeg opp...
  • Hvis jeg beveger meg når jeg er opphovnet, kjennes det ut som magen skal bli klemt ut igjennom lysken.

Hva kan dette være? Legen vil ikke sykemelde meg videre. Jobber på havet, så jeg har verst tenkelig jobb med disse plagene. Håper på raskt svar.

--Andreas

Svar: Hevelse i lyske etter benkpressulykke - ikke brokk, men avrevet muskelfeste?

Brokk og avrevet muskelfeste er to sannsynlige diagnoser ved akutte smerter og kul i lysken etter en kraftanstrengelse. Vekttap på 20 kg er imidlertid uvanlig.

Både lyskebrokk og avrevet muskelfeste i lysken er to mulige diagnoser. I ditt tilfelle er avrevet muskelfeste mer sannsynlig enn brokk, i og med at en legeundersøkelse ved kirurg ikke kunne påvise noe brokk. En klinisk undersøkelse utført av en kirurg vil normalt kunne bekrefte eller avkrefte et større brokk i lysken. Små brokk - med kun en liten brokkport og liten eller ingen synlig kul i lysken - kan være vanskeligere å påvise. Men i ditt tilfelle dreier det seg altså om en godt synlig kul, slik du beskriver det (hovnet kraftig opp), og da er det altså lite sannsynlig at det dreier seg om et brokk hvis ikke kirurgen kunne konstatere det.

Selv om MR-undersøkelsen ikke kunne påvise avrevet muskelfeste, er det likevel en mer sannsynlig diagnose enn brokk i ditt tilfelle. Imidlertid passer det ikke med noen av disse to diagnosene at du har gått ned 20 kg i vekt - det er i hvert fall svært uvanlig å ha et såpass stort vekttap etter en slik skade.

Jeg synes altså at du bør be din lege ta stilling til hvorfor du har hatt et såpass stort vekttap. Om nødvendig kan din lege ta blodprøver eller henvise deg til andre undersøkelser for å få rede på årsaken til vekttapet. For at du skal ha klart å gå ned 20 kg frivillig på tre måneder, må du ha drevet meget aktiv slanking, med mindre du for eksempel har for høyt stoffskifte eller en annen årsak til raskt vekttap. Dette bør i så fall utredes.

For øvrig kan et avrevet muskelfeste i blant være vanskelig å få øye på ved klinisk undersøkelse, og også ved MR-undersøkelse. Ortopeder er nok de legespesialistene som er best i stand til å stille slike diagnoser. Hvis denne diagnosen er riktig, vil nok fysioterapi være en riktig tilnærming for å rehabiliteres etter en slik skade. Men om du føler at du ikke kan være i arbeid med de plagene du har nå, eller om du føler deg overbevist om at diagnosen i virkeligheten er brokk eller en helt annen, så skal du vite at du også har anledning til å be din lege om henvisning til en annen kirurg (second opinion). Det er en av pasientrettighetene[1] (jf. § 2-3 i Pasientrettighetsloven[2]).

Lykke til!

--Arne Westgaard, lege

Eksterne lenker

  1. Lovdata.no: Lov om pasientrettigheter (pasientrettighetsloven)
  2. Pasientrettighetsloven: § 2-3. Rett til fornyet vurdering

Sist revidert av Arne, 19.2.2010. Sist endret 19.02 2010, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.