Beskjed legen opptatt.png

Magesmerter i flere uker, diaré og blod

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Magesmerter!

Hei.

Har en far i 60-årene med magesmerter i 3-4 ukers tid. Mye luft i magen. Diaré. Ferskt blod i avføringen. Han er ikke den som går til lege vanligvis. Men nå har han bestilt seg time. Så han har sikkert veldig vondt. Er engstelig for hva det kan være???

--Bekymret datter

Svar: Langvarige magesmerter, luft i magen, diaré og blod i avføringen - redd det kan være noe alvorlig

Magesmerter over noen uker, luft i magen, diaré og blod i avføringen hos en mann i 60-årene kan skyldes flere ulike tilstander. Legen vil spørre ham om han har vært ute på reise (med tanke på smitte fra bakterier, virus eller parasitter som kan gi magebesvær), om han har vært syk tidligere (f.eks. kroniske plager fra magen, kreft, bukoperasjoner) eller om det er økt forekomst av sykdom i familien (arvelig sykdomsopphopning).

Jeg kan ikke gi deg noen diagnose her og nå, men berolige deg med at de fleste sykdommer som gir slike plager hos en ellers sprek mann i 60-årene kan behandles med godt resultat. Noen av de nevnte tilstandene kan være mer alvorlige, for eksempel kreft, men også da er det gode muligheter for å bli helt frisk av sykdommen.

--Arne Westgaard, lege 31. mai 2009 kl. 16:19 (CEST)


Sist revidert av Arne, 13.8.2009. Sist endret 13.08 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.