Beskjed legen opptatt.png





Psykososiale problemer

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Psykososiale problemer - kan det skyldes en fysisk sykdom?

Minnie spør her om symptomer skyldes psykososialt stress eller fysisk sykdom. Spørsmålet er en oppfølging av et tidligere besvart spørsmål, se:


Ang. mitt forrige spørsmål og ditt svar

Psykososialt stress

Jeg tror du forveksler uttrykket "psykososialt stress", som jeg skrev, med det som kalles "posttraumatisk stressyndrom", men det var ikke det jeg hadde i tankene, se svaret nedenfor. Arne

Du nevner psykososiale problemer. Det jeg har forstått er at det kommer av store traumer. Krig, kreft, misbruk etc.

Symptomene mine er der, enten jeg lider av noe eller ikke. Jeg har vært gjennom mye stress et par års tid, med stort svik av en i familien som har fremskaffet kamp, tillitsbrudd og mye frustrasjoner. Jeg har ADHD, bruker Ritalin og har mine tøffe dager med å la hodet "få hvile".

Jeg bruker overhodet ikke narkotika, og drikker alkohol ytterst sjeldent.

De siste par årene har vært så tøffe psykisk, og frustrerende at jeg pr idag omtrent ikke har noe sosialt liv utenom det jeg må ha i forbindelse med min datter og hennes skole, eller hjelp jeg yter til familien ellers. Jeg TROR jeg nesten ubevisst har "valgt" det, for de siste års erfarenhet har fortalt meg at noe annet er for frustrerende.

Ikke redd for å feile noe

Så mye pga min livssituasjon så er jeg ikke redd for å feile noe, bortsett for hva det skulle gjøre med unga mine om det skulle skje noe. Jeg forstår at isolering og nerver kan gjøre mye "sprell" med et hode, men undres på den høye blodprosenten (16,3 før jul med økning fra 15,6 på 2 mnd). Jeg har ikke tatt blodprosenten nå i ettertid. I tillegg så har jeg den øresusen døgnet rundt. Den er en slags høyfrekvent lyd, og er ikke i forbindelse med hodepinen. Den kommer og går sammen med svimmelhet. Verst er ørelyden når jeg våkner på morgenen. Da er det rene konserten, og jeg har opplevd flere ganger å VÅKNE AV det.

Nei, jeg har det ikke særlig bra psykisk, men kan det fremskaffe slike sterke symptomer som vedvarer i måneder og pågår omtrent hele dagen?

Minnie

Svar: Psykososiale symptomer og stress - kan svimmelhet, øresus og høy blodprosent skyldes en fysisk sykdom?

Hei igjen Minnie

Jeg utelukker ikke at du kan ha en fysisk sykdom med de symptomene du nevner, selv om psykisk og sosialt stress også kan gi slike symptomer. Du bør absolutt ta deg en tur til legen igjen og forhøre deg om det er noe mer som bør gjøres for å utelukke fysisk sykdom, spesielt med tanke på medisinene du bruker og om du kan ha bivirkning av dem. Mer om det nedenfor.

Først føler jeg for å rydde litt i noen begreper: Psykososiale problemer er ikke noe man bare får etter krig og andre store traumer. Jeg tror du forveksler uttrykket med posttraumatisk stressyndrom, som man gjerne forbinder med for eksempel krigsopplevelser (men som også kan utløses av mindre dramatiske hendelser). Det er ikke så viktig hvordan vi bruker disse begrepene. Det viktigste er at du har forståelse for at psykiske belastninger og sosialt stress kan utløse slike fysiske symptomer.

OK, håper det klargjør saken noe. Men det du egentlig spør om er vel egentlig om dine symptomer bør utredes videre med tanke på om du lider av en fysisk sykdom. Ungene dine trenger deg, og du vil derfor svært gjerne være fysisk frisk. Derfor er det viktig for deg å kunne utelukke at en fysisk sykdom skulle forårsake dine symptomer, før du eventuelt slår deg "til ro" med en psykososial forklaring på symptomene.

Kan dine symptomer skyldes en fysisk sykdom?

I første omgang ville jeg sett på medisinene du bruker, og om noen av bivirkningene kan henge sammen med bruken av dem. Jeg pekte i mitt forrige svar på muligheten for bivirkninger av Selo-Zok. Du nevner nå også at du har ADHD og bruker Ritalin. Ritalin kan gi høyt blodtrykk, og både Ritalinbehandlingen og blodtrykksbehandlingen bør revurderes jevnlig av lege. Ved langtidsbehandling med Ritalin hos voksne gjelder følgende retningslinjer:

Ritalin (kilde: Felleskatalogen)

Behandlingen av voksne forutsetter hyppige og regelmessige legekontroller og bør rutinemessig inkludere blodtrykksmåling, pulstelling og årlig EKG og blodprøvescreening. ... Regelmessig kontroll av blodbildet (inkl. differensialtelling og telling av blodplater) hos pasienter på langtidsbehandling.

Svimmelhet og øresus kan som sagt også skyldes Ménières sykdom, eller eventuelt sykdommer på åttende hjernenerve (som forbinder hjernestammen med likevekts- og hørselsorganet i det indre øret). Mange andre fysiske sykdommer kan også gi allmennsymptomer som dem du har nevnt, men jeg har ikke her og nå lyst til å spekulere på mulige fysiske årsaker. Det føler jeg først og fremst er en oppgave for din lege, som samtidig vil kunne undersøke deg, ta blodprøver og eventuelt gjøre tilleggsundersøkelser om det skulle være behov for det. En nettkonsultasjon har sine begrensninger. Se på dette svaret derfor mer som helserådgivning enn en legekonsultasjon.

Men en blodprosent (hemoglobin-verdi) på rundt 16 ville jeg uansett ikke bekymre meg for. De verdiene du nevner er ikke foruroligende høye. Mange friske personer har slike verdier, og en økning i hemoglobin fra 15,6 til 16,2 er i realiteten bare en ørliten variasjon som man kan se fra gang til gang uten at det behøver å bety noe som helst. I blant skaper det bekymring at en blodprøve er utenfor normalområdet. Da kan det være nyttig å vite at dette normalområdet er grenseverdier som definerer 95% av alle friske. Dermed innebærer det også at 5% av alle friske har prøveverdier utenfor dette referanseområdet.

Konklusjon

Først og fremst ville jeg ikke bekymre meg for fysisk sykdom, men likevel be legen din vurdere om det er hensiktsmessig med videre utredning for å utelukke det. Du bør også nevne for legen din muligheten for at symptomene kan henge sammen med bivirkninger av medisinene du bruker og spørre om blodtrykksbehandlingen er tilstrekkelig - eventuelt om du burde bytte blodtrykkssenkende medisin eller om Ritalinbehandlingen kunne tas i litt lavere dose.

Vennlig hilsen
--Arne Westgaard, lege 7. feb 2009 kl. 19:19 (CET)


Sist revidert av Arne, 07.02.2009. Sist endret 8.05 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.




Tusen takk for svar Arne. Jeg skal følge ditt råd, og be legen om en bedre forklaring på dette. Ditt svar lettet litt for meg, for når man får en hel haug med symptomer i løpet av et halvt år så lurer man litt. Det er ennå bruk for meg her, og hvem vet.....kanskje fremtiden kan by på ro og behag for meg også get! ;)