Beskjed legen opptatt.png

Røde blodceller

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk
Røde blodceller inneholder hemoglobin, som transporterer oksygen til cellene i kroppen. Anemi og malaria er eksempler på sykdommer som involverer de røde blodcellene. Ved bloddoping tilføres flere røde blodceller til blodomløpet i den hensikt å øke prestasjonsevnen i idrett.

Røde blodceller (erytrocytter, røde blodlegemer) er kjerneløse celler i blodet og har som viktigste oppgave å transportere oksygen (surstoff) til cellene i kroppen. Transporten av oksygen foregår ved hjelp av hemoglobin, som igjen inneholder jern.

Hemoglobinverdien er et uttrykk for den såkalte blodprosenten, og for lave hemoglobinverdier kalles anemi. På folkemunne sier man da at man er blodfattig. En rekke sykdommer kan føre til anemi, blant annet jernmangel eller for lave nivåer av vitamin B12 og folinsyre.

De røde blodcellene har også betydning for sykdommer som malaria, hvor de røde blodcellene invaderes av malariaparasitten, og polycytemi, som innebærer overproduksjon av unormale røde blodceller. Tilførsel av røde blodceller for å øke hemoglobinmengden i blodet og dermed bedre yteevnen ved idrett (ved økt oksygentransport) kalles bloddoping. For høye nivåer av hemoglobin kan også være skadelig, blant annet fordi blodets viskositet blir høyere (blodet blir seigere/tykkere).


Sist revidert av Arne, 16. august 2008. Sist endret 16.08 2008, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.