Beskjed legen opptatt.png

Rennende nese hos barn

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Rennende nese barn

Hei. Sønnen min på snart 5 år er veldig plaget med konstant rennende nese. Hele året, men mindre om sommeren. Det er blankt og lukter ingenting. Veldig ubehagelig for han. Blir sår over munnen når det er kaldt ute, fordi han prøver å slikke det bort. Fastlegen vår sier vi kan få henvisning til røntgen-undersøkelse. Hva tror dere det kan være? Han har hatt det i 2-3 år, mener jeg. Ønsker å få svar, så han kan bli kvitt plagene. Det er nok ikke vondt, men ubehagelig. Det er ikke mye, men konstant. Noen ganger mer. Tusen takk.

--Lillelu

Begynte med vitaminer og omega 3 etter at jeg stilte spørsmål til legen. Sønnen min har blitt så si kvitt rennende nese. Helt utrolig at det var det som skulle til. For å bli kvitt problemet. Er så glad det finnes vitaminer omega 3 til barn som smaker godt. Så barnet vil ha. Det er eneste endring vi har gjort så det må være det som er grunnen til nesen ble tørr?

--Lillelu

Svar: Konstant rennende nese om vinteren - bedre av omega 3?

Hei Lillelu.

Konstant rennende nese hos barn, med blankt sekret, kalles rhinitt. Slike symptomer kan i noen tilfeller skyldes allergi, for eksempel mot støv (husstøvmidd), og en allergitest vil kunne avgjøre det. Hvis allergi påvises, er det vanlig å behandle med nesespray som demper den allergiske reaksjonen. Ofte er det imidlertid ikke allergi som fremkaller rennende nese, og da kalles tilstanden gjerne vasomotorisk rhinitt.

Ved allergisk rhinitt er det vist at sammensetningen av omega-fettsyrer i det daglige inntaket (balansen mellom omega 3 og omega 6) kan påvirke symptomene[1]. Det er derfor fullt mulig at din sønn kan ha blitt kvitt symptomene som følge av å ta omega 3-tilskudd. Sammenhengen mellom allergi og fettsyretilskudd er noe omdiskutert, og det er ikke vist sikkert at tilskudd av flerumettede fettsyrer forebygger allergi[2]. Jeg vil imidlertid anbefale deg at du gir sønnen din dette kosttilskuddet nå som du har sett at det kan ha en effekt hos ham, i hvert fall i noen uker - eventuelt i hele vinterhalvåret.

Godt å høre at problemet løste seg!

Referanser

  1. Dietary factors associated with wheezing and allergic rhinitis in children. Farchi S, Forastiere F, Agabiti N (m.fl.). Eur Respir J 2003;22;772-80. (→DOI)
  2. Omega 3 and 6 oils for primary prevention of allergic disease: systematic review and meta-analysis. Anandan C, Nurmatov U, Sheikh A. Allergy 2009;64;840-8. (→DOI)

Sist revidert av Arne, 25.11.2009. Sist endret 25.11 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.