Beskjed legen opptatt.png

Stikninger i brystet og venstre arm

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Vondt i brystet

Hei. Jeg har stikninger i brystet på venstre side og ut i venstre arm. Er det noe farlig?

Mvh Danny22

Svar: Stikkende brystsmerter med utstråling til venstre arm - er det farlig?

Sentrale brystsmerter med utstråling til venstre arm bør vurderes med tanke på hjertesykdom eller annen alvorlig sykdom. Hvis symptomene har kommet akutt, bør du ringe det medisinske nødnummeret 113.

Ikke nøl med å ringe 113! Hvis brystsmertene er forårsaket av en alvorlig sykdom, kan det være direkte farlig å prøve å lese seg frem til en diagnose på nettet.

De som betjener telefonen når du ringer 113, vil stille deg en rekke spørsmål for å vurdere alvorlighetsgraden ved brystsmertene. Stikkende brystsmerter er vanligvis ikke svært suspekt på hjertesykdom, men utstråling til venstre arm kunne likevel peke i den retningen. Symptomene kan også f.eks. skyldes lungebetennelse med irritasjon på lungesekken (pleura), eller det kan skyldes en blodpropp i lungen. Disse tilstandene er også alvorlige.

Generelt vil jeg si at brystsmerter er for alvorlig til at du bør forsøke å finne ut av hva du feiler på egenhånd. Ring nødnummeret, eller kontakt snarest legevakten eller egen lege (hvis du for eksempel har hatt lignende symptomer tidligere og da fått beskjed om at det ikke var mistanke om alvorlig sykdom).

--Arne Westgaard, lege 5. mai 2009 kl. 21:06 (CEST)


Sist revidert av Arne, 5.5.2009. Sist endret 8.05 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.