Beskjed legen opptatt.png

Svimmel etter trening og vekttap

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Svimmel

Er 54 år og trener hver dag, sykkel. Har hvilepuls på 40-44 og makspuls på 168 som jeg aldri når. Siste måneder har jeg vært svimmel etter trening. Reiser meg opp fra sofaen, og da svartner det helt for meg. Neste morgen er det helt borte, kjenner ingen ting når jeg reiser meg opp fra senga om morgenen. Har redusert vekt fra ca 104 kg til ca 90 kg siste halve året. Har gått ned i vekt ved å spise minst mulig karbohydratholdig og mest mulig proteinrik mat. Hvorfor er jeg svimmel?

--anonym

Svar: Svimmel etter trening, og vekttap etter diett

Det høres ut som du har tatt grep om helsa og både lagt om kostholdet og økt aktivitetsnivået. Dermed har du oppnådd et frivillig vekttap på 14 kg siste halve året. Du må være ganske høy for at 104 kg skal være innen normalområdet, hvis man måler etter kroppsmasseindeks (body mass index, BMI). Men om du er over to meter høy, kan 104 kg være såkalt "normal vekt". Nok om det.

Til saken:

Du spør hvorfor du blir svimmel når du reiser deg fra sofaen etter trening. Sannsynligvis har du på det tidspunktet et væskeunderskudd som gir deg tendens til såkalt ortostatisk hypotensjon når du reiser deg brått. Saltbalansen kan også bli forstyrret ved langvarig sykling, og generelt kan det være fare for feilernæring hvis du har et ensidig kosthold. Du nevner at du går på spesialdiett der du forsøker å unngå karbohydrater og øke proteininntaket. Lavt inntak av karbohydrater kan gi lavt blodsukker, (se hypoglykemi). Dietten din kan også føre til at du får i deg for lite av salter og sporstoffer, og et variert kosthold vil kunne være sunnere, selv om du kanskje bruker noe mer tid på å gå ned i vekt.

--Arne Westgaard, lege 13. mar 2009 kl. 08:54 (CET)


Sist revidert av Arne, 13.03.2009. Sist endret 8.05 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.