Beskjed legen opptatt.png

Vondt i brystkassen

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Vondt i lunger/bryst

Våknet tidligere enn vanlig i dag med smerter i lunger/bryst, og det virker som det er noe muskulært. Er ikke forkjølet og har ikke nylig vært det, så lungebetennelse er det ikke. Føler meg slapp, mulig det er litt psykisk ettersom det gjør vondt å ta "magadrag" og jeg føler meg veldig kortpustet. Kan trekke pusten dypt, men det er relativt vondt/ubehagelig.

Noen idé om hva det kan være og om jeg bør kontakte lege i morgen hvis det ikke er bedre?

Hilsen
Øivind, 42 år
Kongsberg

Svar: Pusteavhengige smerter i brystkassen og slapphet

Smerter i brystkassen skal man alltid ta på alvor. Som oftest er imidlertid årsaken noe så uskyldig som muskulær irritasjon i brystkassen, for eksempel i forbindelse med psykiske plager eller en forkjølelse. Hvis du er i tvil om hva brystsmertene skyldes, bør du likevel alltid kontakte en lege.

Uskyldige muskulære brystsmerter eller "ulv i fåreklær"?

Slik du fremstiller dine symptomer, er jeg mest tilbøyelig til å tro at det ikke feiler deg noe alvorlig. Faresignalene ved brystsmerter kan imidlertid være vanskelig å konkretisere og formidle direkte mellom lege og pasient. Ved brystsmerter der man som pasient selv er i tvil om årsaken, bør man derfor alltid kontakte en lege.

La meg utdype dette svaret, men obs: dette svaret skal verken berolige deg altfor mye - slik at du lar være å kontakte lege dersom du egentlig burde - eller skremme deg unødig ved å nevne skumle tilstander som du mest sannsynlig ikke har.

Respirasjonsavhengige brystsmerter og slapphet - forkjølelse eller lungekreft?

Akutt innsettende smerter i et punkt på brystkassen, med forverring når pusten trekkes dypt, kan som du selv er inne på skyldes irritasjon i brystkassens muskulatur. Da er det ofte også ømt å trykke mot dette punktet på brystkassen. Smertene kan også komme fra skjelettet (ribbena) eller lungeposen (pleura), for eksempel ved en betennelse på lungeposen (pleuritt).

Slapphet kan ha mange årsaker, og i sammenheng med respirasjonsrelaterte brystsmerter kan årsaken være alt fra en uskyldig forkjølelse til en begynnende lungebetennelse, som er langt mer alvorlig og bør behandles med antibiotika (for eksempel penicillin).

Det hører med å nevne at årsaken til pusteavhengige brystsmerter også kan være lungeemboli (blodpropp i lungen) eller lungekreft. Mistanken om en av disse tilstandene forsterkes spesielt dersom du også har merket symptomer som ubehag i en av tykkleggene (dyp venetrombose, lungeemboli) eller slapphet over lengre tid og hoste med blodig oppspytt eller tilbakevendende lungebetennelser (lungekreft). Hvis du røyker eller er arvelig belastet med hjerte-/karsykdommer eller kreft, øker nok også sannsynligheten for at symptomene er forårsaket av noe alvorlig.

Konklusjon: Hva skyldes brystsmertene og bør du kontakte lege?

For å si det kort: Hvis du har vært slapp i lengre tid forut for de akutt innsettende pusteavhengige brystsmertene, eller hvis smertene ikke gir seg eller øker på, eller om du får andre symptomer som blodig hoste, feber eller flere allmennsymptomer, da bør du nok uansett gå til en legeundersøkelse. Men hvis slappheten er nylig inntruffet og du ikke har andre symptomer enn litt stikking i brystkassen når du trekker pusten dypt, så vil jeg nok ikke tro det feiler deg noe alvorlig.

Jeg håper du verken ble unødig uroet eller falskt beroliget av dette svaret, men at du ble litt klokere. Hvis du nå fortsatt er i tvil om hva plagene skyldes, så bør du nok kontakte en lege.


Sist revidert av Arne, 28.12.2008. Sist endret 5.06 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.