Beskjed legen opptatt.png

Brystsmerter, pustevansker og slimete hoste

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Brystsmerter, pustevansker, slimete hoste - problemer ved dykking

Hei

Jeg er en ung jente på 24 år som sliter med lungesmerter og lungekapasitet... For ca 2 måneder siden fikk jeg intense, stikkende og sviende smerter i brystet. Smertene forverret seg når jeg pustet inn og dypt ut.. Jeg blir veldig lett andpusten (trenger bare gå opp noen få trappetrinn) og føler jeg får vondt noen ganger når jeg puster..

Jeg dykker, og dette gir meg mange problemer når jeg dykker.. Det føles som jeg ikke får nok oksygen - og jeg stresspuster. Får veldig korte pust når jeg er under vann, hvilket aldri har skjedd før.. Jeg blir også en smule ør.

Hoster hver dag. Da kommer det også slim. Alle symptomer har vist seg hver dag i ca. 2 måneder.

Håper dere kan hjelpe meg..

Mvh Jente 24

--Offameg2

Svar: Brystsmerter, pustevansker, slimete hoste: kanskje du har astma?

Brystsmerter, pustevansker, slimete hoste og følelse av ikke å få nok oksygen - med daglige anfall i to måneder - kan være astma.

La meg først nevne at du ikke bør dykke så lenge du har symptomer fra luftveiene. Du skal ikke dykke så lenge du ikke er helt lungefrisk. Du beskriver symptomer i form av brystsmerter, pustevansker og slimete hoste. Det virker som disse symptomene kommer mer eller mindre i anfall, selv om de altså også har kommet daglig i løpet av en to-måneders periode.

De siste to månedene har det vært kald vinter, og astmaen kan være både infeksjons- og kuldeutløst. I tillegg kan det være en komponent av panikkangst og hyperventilasjon. Luftveissymptomer kan oppleves nokså stressende og også såpass ubehagelig at man noen ganger faktisk kan ende med å puste mer enn man trenger (hyperventilere).

Ved astma er det for øvrig nokså vanlig at man selv hører pipelyder som uttrykk for at luften har vanskelig med å passere gjennom de små luftveiene (ved utpust). Du nevner ikke slike symptomer. Symptomene dine kan selvsagt også skyldes andre tilstander. Du bør uansett kontakte din egen lege og be om en undersøkelse.

Lykke til!