Beskjed legen opptatt.png

Kroniske smerter i brystkassen

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Brystsmerter

Hei. Er en mann på 25 år som i snart 7 mnd har slitt med brystsmerter. Har vært flere ganger til lege som alle gangene har konkludert med at det var mage-relatert. Var for ca 2 mnd siden til gastroskopi der de ikke kunne finne noe galt, og jeg ble anbefalt å slutte med medisin (Somac). Har tatt EKG to ganger i hvile der ingenting ble funnet. Har hatt litt høyt blodtrykk, men dette trodde legen var pga omstendighetene. Har tatt avføringsprøver, stoffskifteprøver, målt kolesterol og en haug med andre prøver som alle var bra i følge legen.

Etter å ha sluttet med Somac var jeg bra i 2 uker og ble så skikkelig dårlig igjen. Får ganske sterke stikk i brystet, spesielt når jeg legger meg om kvelden, men jeg kan også ha "svake" smerter/ubehag under brystbeinet i lengre tid. Merker ikke noe i forhold til fysisk aktivitet. Kjenner også av og til en "klump" i halsen. Kjenner også ofte smerter i musklene, spesielt armene.

Har igjen begynt på Somac, men blir ikke bedre. Skal det være slik at jeg skal gå på samme medisin i så lang tid, og ikke bli bra, for så å få beskjed fra legen om å fortsette på samme medisin? Burde ikke legen sjekke andre mulige årsaker til brystsmertene?

Har hatt en del hjertesykdom i familien (noe legen min er klar over), men ingen tilfeller i ung alder. Bekymrer meg mye for smertene, spesielt i forhold til hjertet. Er snart ferdig utdannet for å begynne å jobbe som offiser på båt, og ser ikke fram til å sitte på en båt i en mnd i slengen med slike smerter og bekymringer.

Noen ideer?

mann25

Kroniske brystsmerter - brystkassesmerter?

Kroniske, tilbakevendende brystsmerter hos unge voksne vil ofte ha andre årsaker enn hjertesykdom. Bekymring for at brystsmerter skal skyldes hjertesykdom er nok langt vanligere blant unge voksne enn at det faktisk dreier seg om hjertesykdom.

La meg stille opp punktvis det jeg vil vektlegge med tanke på å få en idé om hva som forårsaker dine brystsmerter. Først og fremst er du bekymret for om smertene kan skyldes hjertesykdom, og dernest undrer du deg om hvorfor legen ikke har forsøkt finne andre forklaringer på brystsmertene enn at de er mage-relaterte, i og med at den foreslåtte behandlingen mot magerelaterte brystsmerter ikke ser ut til å ha den ønskede effekten.

La oss først se på muligheten for at dine brystsmerter skyldes hjertesykdom. Her er det lett å konkludere. Det er lite sannsynlig at brystsmertene dine skyldes hjertesykdom, fordi:

 • alder: 25 år, altså ung alder
 • ingen ingen slektninger har fått hjertesykdom i ung alder - altså ikke spesielt arvelig belastet
 • lang varighet av brystsmertene: flere måneder (altså kronisk tilstand)
 • normale tidligere undersøkelser rettet mot identifisering av mulig hjertesykdom
  • EKG i hvile: normalt
  • blodtrykk noe høyt: blodtrykket kan ofte bli noe høyt relatert til undersøkelsessituasjonen, og dette peker ikke egentlig i retning av hjertesykdom hos deg
 • kolesterol: normalt
 • forverring av smertene i hvile og bedring av fysisk aktivitet: dette er ikke typisk for hjerterelatert sykdom, snarere tvert i mot
 • smertens karakter: stikkende, hvilket heller ikke er typisk for hjertesykdom
 • andre symptomer: klump i halsen, muskelsmerter

Kroniske brystsmerter som ikke skyldes hjertesykdom, kan komme fra brystkassen. Dine symptomer peker nok mest i retning av det. Når også gastroskopien var negativ og Somac ikke egentlig spilte noen rolle for brystsmertene, så vil jeg si at brystkasserelaterte årsaker er den mest sannsynlige årsaken til dine brystsmerter.

Det betyr først og fremst at du ikke behøver å bekymre deg for hva disse brystsmertene skyldes. Det betyr imidlertid ikke at du aldri på noe som helst tidspunkt vil kunne få smerter i brystet som har andre årsaker. Men så lenge du kjenner igjen symptomene fra gang til gang, og du vet at de går over, kan du forsøke å la deg berolige av at det neppe er en alvorlig bakenforliggende årsak til brystsmertene dine.

Jeg vil foreslå at du tar dette opp med din lege og hører om det er noen ytterligere råd han/hun vil gi med tanke på om smertene kunne være relatert til brystkassen. Noen unge voksne har såkalt Tietzes syndrom, mens andre med brystsmerter kan ha Bekhterews sykdom. Disse tilstandene er imidlertid sjelden årsaken til slike brystsmerter som du beskriver. Sannsynligvis er det ikke mulig å påvise noen spesifikk årsak til akkurat dine plager. Det er da en mulighet for at det er bekymringen for alvorlig sykdom eller andre psykososiale forhold som i seg selv gir deg disse brystsmertene. Muskulaturen kan bli anspent, slik den sannsynligvis er også ellers på kroppen når du får disse muskelsmertene, og så forsterkes gjerne brystsmertene av at psyken feiltolker brystmuskelsmertene som et faresignal.

De fleste med dine symptomer vil med tiden bli mindre plaget av brystsmerter. Det å gå over i en annen og mer regelmessig/stabil livsfase kan i seg selv være nok til at det blir bedre. De fleste med kroniske brystkasserelaterte smerter lærer seg også å leve med symptomene - selv om plagene ikke måtte gå helt over. Med tiden kan man lære seg å takle plagene bedre, slik at smertene vekker mindre bekymring og generelt gir mindre plager.

Lykke til - senk skuldrene og legg fra deg bekymringene, hvis du tror du kan. Og hvis du trenger hjelp med å bekymre deg mindre, så hør med legen din om han/hun kan gi deg noen ytterligere råd, eventuelt henvise deg til en du kan snakke med og få hjelp til å takle de kroniske, tilbakevendende smertene på en bra måte.

--Arne Westgaard, lege 5. jun 2009 kl. 23:40 (CEST)


Sist revidert av Arne, 8.9.2009. Sist endret 8.09 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.