Beskjed legen opptatt.png

Numne fingre

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Nummen ringfinger og lillefinger - ømt punkt i albuen

Hei.

Jeg går bare rett på sak. I det siste har jeg vært plaget med å miste følelsen i 4de og 5te finger (ringfingeren og lillefingeren), på høyre hånd. I tillegg har jeg vært plaget med et punkt i albuen, under albuen på høyre hånd, ved siden av "hovedbeinet" er det et punkt som gjør vondt. Det er ikke noe sterk smerte, men er ubehagelig - spesielt ubehagelig når jeg presser på den. Jeg har lite igjen av følelse i de 2 fingrene for det meste av dagen, det er spesielt ille på fingertuppene. Har "googlet" litt, sett på "Thoracic outlet syndrome" og andre ting. Ville bare høre hva du tror kan være årsaken, før jeg gjør noe mer med det. Takk.

-E.

--Roflmann

Svar: Numne fingre - klem på albuenerven?

Nummenhet i fjerde og femte finger tyder på affeksjon av albuenerven, som passerer albuen like på innsiden av albuebenet.
Tegning av høyre arms nerveforsyning. Det lyseblå feltet på hånden viser hvor albuenerven nervus ulnaris formidler sanseinntrykk på hånden.
Nerver og arterier på venstre arm, sett forfra. Merk at albuenerven nervus ulnaris forløper bak og på innsiden av albuen akkurat når den passerer albueleddet.

Nummenhet skyldes påvirkning av nervesystemet, enten det perifere nervesystemet eller det sentrale nervesystemet.

Du nevner nummenhet spesifikt på lille- og ringfingeren på den ene hånden. Samtidig sier du at du har et ubehagelig punkt i albuen.

Dette passer med at det er noe som presser på nerven der hvor albuenerven passerer albuen, det vil si gjennom en liten grop på innsiden og baksiden av albuebenet.

Jeg vil råde deg til å gå til legen din for å få en vurdering av hva det kan være. Har du skadet deg her? Kjenner du noen kul? Legen din kan gi deg svar på hva plagen skyldes.


Dette punktet på innsiden og baksiden av albuen er for øvrig det samme stedet hvor man kan få enkemannsstøt av å komme borti (f.eks. hvis man slår albuen mot armlenet på en stol). Da kjennes en iling og prikking helt ut til lille- og ringfingeren omtrent på samme måte som du beskriver.--Arne Westgaard, lege, 3.3.2010Sist revidert av Arne, 3.3.2010. Sist endret 3.03 2010, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.