Beskjed legen opptatt.png

Hjernehinnebetennelse?

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Væskende røde prikker på halsen med skorpe - hjernehinnebetennelse?

Jeg har noen røde utslett på halsen. De væsker litt og har fått skorpe. De både klør og svir. Har hatt veldig stiv nakke og vondt i hodet i 3-4 dager nå. Har også synsforstyrrelser og er svimmel nå. Har svettet en del på natten. Fikk et tips om å holde et glass og trykke mot utslettene. Så utslettene gjennom glasset. En venn tror at det kan være hjernehinnebetennelse. Kan det være det? Håper på svar snarest.

Mvh Tigerbabe

--Tigerbabe

Svar: Væskende, skorpebelagte røde prikker på halsen - trolig brennkopper

Høy feber, nakkestivhet og kraftig hodepine, lysskyhet og utslett i form av små prikker som ikke lar seg trykke bort ved "glasstesten" er klassiske tegn på hjernehinnebetennelse, men i ditt tilfelle høres det mer ut som brennkopper.
Skorpebelagte, væskende små sår er sjelden uttrykk for hjernehinnebetennelse. Du har hatt nattesvette, og dette kan være uttrykk for feber relatert til en infeksjon, men selv om du også nevner nakkestivhet, så passer ikke disse symptomene - sett i sammenheng - med at du har hjernehinnebetennelse. Det høres mer ut som brennkopper, en hudinfeksjon som ofte skyldes stafylokokker eller streptokokker og som forsåvidt - selv om det er langt mindre alvorlig enn hjernehinnebetennelse - ofte trenger behandling med antibiotika når sykdommen er utbredt, er lokalisert i ansiktet eller på hender eller påvirker allmenntilstanden ved for eksempel å forårsake feber.

Det har gått en uke siden du stilte spørsmålet, så jeg håper du innen nå har rukket å kontakte lege dersom ikke utslettet og symptomene for øvrig skulle ha gått over spontant!


--Arne Westgaard, lege, 11.4.2010Sist revidert av Arne, 11.4.2010. Sist endret 11.04 2010, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.