Beskjed legen opptatt.png





Hvordan stikker man hull på en vannblemme

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Stikke hull på vannblemme? Vil gjerne jogge igjen raskest mulig.

Jeg fikk vannblemmer på begge hælene etter forrige joggetur, med nye joggesko. Etter planen skal jeg ut å løpe igjen om et par dager, og jeg vil helst unngå at blemmene skal bli til skikkelige gnagsår. Bør jeg stikke hull på vannblemmene, eller tilheler de raskere om jeg lar blemmene være intakte. Hva kan jeg gjøre for at det hele skal tilhele raskest mulig?

--Anonym

Svar: Stikk hull på vannblemmen og beskytt med plaster.

Vask hender, desinfisere huden rundt blemmen, steriliser en nål og stikk ett eller to hull på blemmen. Deretter beskytter du huden med plaster og passer på at det ikke blir infisert.

Hvis du har tenkt deg ut på joggetur igjen i løpet av et par dager, må du regne med at det kan gå hull på vannblemmen. Inntil videre bør du nok bruke de gamle skoene. I tillegg kan det være lurt å stikke kontrollert hull på vannblemmen, slik at du får tømt den for væske og også unngår at "taket" over vannblemmen blir helt opprevet. En kontrollert tømming av en vannblemme er det beste du kan gjøre for å komme raskest mulig tilbake til normal aktivitet.

Slik stikker du hull på en vannblemme

Vannblemme på hælen
Vask deg på hendene, og vask også vannblemmen og huden rundt.

Vask gjerne vannblemmen og huden rundt med noe desinfiserende hvis du har det for hånden (for eksempel Pyrisept). Steriliser en nål ved å holde den 1-2 sekunder i flammen fra en fyrstikk. La nålen avkjøles i luften noen sekunder før du desinfiserer huden og deretter bruker den steriliserte nålen til å stikke et hull helt i kanten av vannblemmen. Når dette er gjort, kan du klemme ut væsken fra vannblemmen og legge på et beskyttende plaster (obs: huden må være tørr for at plasteret skal klebe til huden). Det kan være lurt å stikke et hull til på motsatt side av vannblemmen, slik at ikke vannblemmen så lett skal fylle seg med væske igjen. Men hvis vannblemmen likevel skulle fylle seg på nytt, kan du også gjenta prosedyren på et senere tidspunkt eller eventuelt klippe bort hele taket på vannblemmen hvis det virker som det kan ha gått infeksjon i vannblemmen.

DSC03605.jpg

1. Gjør klar desinfeksjonsvæske og plaster - bruk det du har for hånden, det ene er like bra som det andre!

DSC03626.jpg

2. Finn frem en stor, ren knappenål, synål eller sikkerhetsnål, og en fyrstikkeske.

DSC03627.jpg

3. Et par sekunder under flammen er nok for å svi bort det som måtte være igjen av bakterier på overflaten til nålen.

DSC03629.jpg

4. Desinfiser huden før du stikker hull på vannblemmen med den steriliserte nålen.

DSC03636.jpg

5. Stikk hull helt i kanten av vannblemmen, og klem gjerne med fingeren fra andre siden for at vannblemmen skal bli lettere å punktere.

DSC03637.jpg

6. Klem ut væsken fra vannblemmen.

DSC03639.jpg

7. Her ser du vannblemmen etter at den er tømt. Det er lurt å desinfisere med f.eks. Pyrisept en ekstra gang etter at du har klemt ut all væsken. Du kan fortsatt ha bakterier på fingrene selv om du vasket hendene på forhånd.

DSC03645.jpg

8. Beskytt vannblemmen med plaster.

DSC03657.jpg

9. Plastre godt også utenpå det du la først, slik at det hele ikke så lett faller av. Bruk det du har for hånden, og pass på at huden er tørr og ren slik at tapen fester lettere til huden.

Når vannblemmen er punktert, må den holdes ren for å unngå at det blir infeksjon. Også for at det skal være mindre ømt og for å unngå at huden("taket") over vannblemmen rives opp etter at blemmen først er stukket hull på, kan du som sagt beskytte området med et plaster. Det finnes spesialplastre, men poenget er bare å få dekket huden der hvor du har hatt vannblemmen, og det du bruker bør ikke falle av så lett. (OBS: Huden må være tørr før du legger på plasteret, ellers fester det ikke så lett.) Uansett om du bruker et vanlig plaster, et spesialplaster som for eksempel Compeed eller noe helt annet, så kan det være lurt å plastre litt ekstra utenpå dette med vanlig mikroporøs tape (for eksempel Micropore). Da holder det hele seg gjerne bedre på plass!

Hvis vannblemmen fyller seg med væske på nytt, kan du gjenta prosedyren med å punktere vannblemmen. Hvis det ligger igjen væske i vannblemmen etter at du har punktert (eller om du velger å la være å stikke hull på vannblemmen), kan det ta noe lenger tid å tilhele. Vanligvis tilheler overflatiske vannblemmer/gnagsår i løpet av en uke eller to så lenge såret ikke går dypere og så lenge det ikke blir infisert.


--Arne Westgaard, lege, 3.10.2010



Sist revidert av Arne, 3.10.2010. Sist endret 3.10 2010, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.