Beskjed legen opptatt.png

Total hamstring ruptur

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Total hamstringsruptur

Bakgrunn

Jeg har en bekreftet total hamstringsruptur ved MR-undersøkelse. Sparket fotball og skled slik at jeg kom i spagaten. Det er ikke påvist noen beinfragmenter som har løsnet. Jeg er 43 år.


Behandling/Saksgang

Bildene ble tatt på Aker og bildene ble sendt videre til Ullevål for operasjon.

Ortopeden på Ullevål ringte meg og sa at de anbefalte konservativ behandling og sendte meg tilbake til Aker. Jeg har ikke vært på Ullevål.

Jeg fulgte ortopeden på Ullevål opp via mail (etter å ha lest om emnet på helseleksikon.no). Jeg spurte om "rammebetingelsene" i Norge kanskje ikke var tilstede for en operasjon og lurte på om Finland kunne være et lurt alternativ for meg. Jeg fortalte at jeg hadde sendt en mail/henvendelse til sykehuset i Finland (som helseleksikon.no hadde beskrevet).

Noen dager etter at mail var sendt ringte ortopeden på Ullevål meg og var meget sint. Jeg har på ingen måte vært ufin i min beskrivelse til ortopeden/Ullevål og var mildt sagt overrasket. Jeg prøvde å forklare at jeg kun var ute etter råd ift evt operasjon. Som jeg skrev i mailen til ortopeden så har jeg stor respekt for jobben han gjør og at jeg hadde lest at han hadde fått flere forskningspriser (på andre områder en Hamstring) som imponerer meg.

"Om du kontakter mange nok, finner du sikkert noen som vil operere deg", sa ortopeden. Jeg syns det var unødvendig kommentar og sa at jeg ikke VIL opereres, men jeg VIL bli så frisk som mulig. Ortopeden sa at han hadde sendt meg verden rundt for behandling om nødvendig, og at hans vurdering var den optimale behandlingen av skaden. Mulig han har rett, men jeg fikk jo ikke akkurat tillitt av hans sinne.

Etter samtalen med Ullevål (1 uke siden) har jeg fått svar fra Finland at de kan operere meg den 22.juni.

Totalt med reise kommer det på ca 40-50 tusen. Mye penger...

Jeg har time igjen på Aker på ortopedisk avdeling. Da får jeg også CD med MR-bildene som jeg kan ta med meg til Finland ved en evt operasjon.

Det er nå 12 dager siden skaden skjedde.

Hva syns du jeg skal gjøre? Jeg klarer å gå over gulvet, men det er vel mest fordi jeg har lært meg å bruke andre muskler. Klarer selvfølgelig ikke å løfte benet når jeg ligger på magen.

Hva råder du meg til å gjøre?

mvh. NN

--Aaroyj

Svar: Akutt hamstringsruptur - hva hvis legen ikke vil operere?

De beste resultatene ved total hamstringsruptur sees etter operasjon. Hvis du overhodet ikke kan løfte benet fra underlaget når du ligger på magen, vil jeg tro du er tjent med å bli operert. Du kan be om en ny vurdering hos en annen ortoped, men har du god råd, kan det være like greit å ta første fly til Finland. Det blir til syvende og sist ditt valg.

Det virker som du allerede har lest det jeg har skrevet om hamstringsruptur og om anbefalingene jeg ga en annen pasient med tilsvarende skade (se artikkelen Komplett ruptur av hamstringssenen). La meg derfor begynne med konklusjonen: Hvis du ellers er sprek og ønsker å restitueres best mulig etter denne skaden, vil jeg tro det er verd å forsøke å få til en operasjon.

La meg skyte inn at jeg har full tillit til ortopedene ved Ullevål. Jeg er ingen ortoped eller idrettsmedisiner, og det er tross alt de som kjenner denne skadetypen best. Men det hender at kommunikasjonen skjærer seg. Når direktøren i Helsedirektoratet, Bjørn Inge Larsen, går aktivt ut i media og sier at landet ikke lenger har råd til å gi alle den behandlingen de har best nytte av,[1] så må det være lov å spørre om rammebetingelsene kanskje ikke er tilstede for å tilby den beste behandlingen.

Hvis du vil ta deg tid til å følge opp overfor Ullevål, kan du forsøke å ringe direkte til Lars Engebretsen, professor og idrettslege og i mange år sjefen på Ortopedisk senter. Si at du ønsker en ny vurdering med tanke på operasjon, men vær oppmerksom på at det ikke er en fordel for deg at dagene går. Var det mine hamstringssener som hadde røket tvert av, så ville jeg nok ønske meg en operasjon, og det så fort som mulig. Men det kan koste deg en del penger, og det må tross alt være ditt valg. Hvis ortopedene på Ullevål vurderer dette annerledes enn i Finland, kan du til syvende og sist ikke vite hvem av dem som har rett. Dette dilemmaet må du akseptere. Be i så fall om dokumentasjon fra ortopedene på Ullevål på at konservativ behandling av en total hamstringsruptur kan være like bra behandling som operasjon.

La det også være sagt at et operativt inngrep ikke er uten risiko - og du har ingen garanti for et godt resultat. Men som sagt: Jeg tror på de forskningspublikasjonene jeg har lest om emnet, og jeg tror på de rådene jeg selv har fått fra erfarne ortopeder som behandler slike skader i Finland. Ortopedene ved Ullevål kan nok tilby like god behandling i svært mange tilfeller, og jeg vet ikke hvilke grunner de måtte ha for å fraråde deg operasjon i ditt tilfelle.

Var det min hamstrings det var snakk om, så ville jeg om nødvendig tatt første fly til Finland og betalt selv det det måtte koste. Du må nesten få bestemme for deg selv. Uansett hva du velger: Lykke til!


--Arne Westgaard, lege, 8.6.2010

Referanse

  1. Aftenposten, 5. juni 2010: «Dette er så vondt å snakke om at det er blitt tiet ned i lang tid. Men nå må vi være ærlige.»

Sist revidert av Arne, 8.6.2010. Sist endret 8.06 2010, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.